Brusel pranýřuje český rozpočtový deficit

Pražská vláda umocnila prý nepříznivý dojem Evropské komise odchodem ministra financí Mertlíka.

Evropská komise vyslala vůči čekatelských zemí střední a východní Evropy varovný signál: Hrozí vám finanční krize. Zvláště upozorňuje na nebezpečí útoků spekulativního kapitálu na národní měny a na potřebu být na takovou eventualitu připraven. Podle studie komise, již předloží komisař pro hospodářské a měnové otázky Pedro Solbes ve švédském Malmö při víkendovém neformálním setkání ministrů financí patnáctky jejich kolegům z 12 kandidátských zemí a guvernérů centrálních bank, se v ekonomikách čekatelských zemí propojilo několik rizikových faktorů. Honba za hospodářským oživením šla ruku v ruce s žízní po zahraničním kapitálu, který musel být kvůli nedostatečným úsporám domácího obyvatelstva pokrýván ze zahraničí. "Pravděpodobně proto kandidáti vykazují značný deficit platební bilance," tvrdí studie.

Právě na problém prohlubujícího se státního rozpočtu a platební bilance bude upozorněna Česká republika. "Komise není oslepena deficitem samým, ale tím, že roste nikoli kvůli velikým státním investicím, ale v důsledku nedostatku strukturálních reforem, zejména systémů důchodového a sociálního zabezpečení," uvedl pro agenturu zdroj komise. České problémy jsou přitom podle názoru bruselských expertů důsledkem strukturálních chyb. "Hospodářské oživení může krátkodobě vyvolat rozpočtový schodek, zákonitě však má naopak vést k jeho snižování," poukázal činitel komise. Popřel však, že by se Brusel snažil naši ekonomiku poměřovat chomoutem maastrichtských kritérií pro zavedení eura; starost mu dělají spíše příčiny než výše deficitu a jeho srovnání s těmito kritérii.

Nepříznivý dojem komise umocnila prý demise ministra financí, který měl v bruselských kruzích dobrou pověst. "Vzniká pocit, že s blížícími se volbami bylo pro technokrata Mertlíkova typu stále obtížnější udržet kurs. Česká vláda si umožněním jeho odchodu v očích Evropské komise nepomohla," připomněl činitel. V unii údajně není běžné, aby ministra financí vytlačili kolegové v kabinetu a aby ho premiér nechal padnout; znamená to, že není vůle, aby hrál rozhodující úlohu, která mu přísluší. Svědčí o tom ostatně i to, že jeho nástupce nebyl jmenován místopředsedou vlády. Analytici v této personální změně spatřují předvolební politizaci, která může mít negativní makroekonomické důsledky, nevyjímaje osud privatizace, a otřást důvěrou jak zahraničních partnerů, tak investorů.

Ze zmíněné kritiky českých poměrů vyplývá, že pokud nedojde k obratu, což se spíše k očekávání dalšího navýšení deficitu o deset až patnáct miliard korun nedá očekávat, situace by se mohla negativně projevit v letošní hodnotící zprávě. Ta má být schválena v listopadu. Až dosud představitelé EU, včetně předsedy komise Romana Prodiho v Praze, poukazovali pouze na neúměrně vysokou cenu za oživení, ale nezmiňovali vyjmutí ČR ze skupiny "fungujících tržních ekonomik".

Mimo této pro Česko nedobré zprávy poukazuje komise i na subjektivní přešlapy v kandidátských zemích při rozhodování. "Řada faktorů, jako jsou hospodářské chyby nebo externí šoky, mohou vyvolat útěk kapitálu," varuje Brusel. Volatilní kapitál může nepříznivě zapůsobit na příliv přímých investic, zvláště v závěru privatizací. Lze předpokládat i možnost vzniku extrémních výkyvů směnných kursů, v důsledku čehož nelze vyloučit ani propuknutí těžkých finančních krizí. Kandidáti se ale kvůli relativně stabilním devizovým kurzům cítí jistě. Někteří dokonce zvažují vstup do Evropské měnové unie, což ovšem neochrání před útoky spekulativního kapitálu, podotýká studie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info