České lesy měly zisk, i když vytěžily méně dřeva

Firma vloni získala 600 miliónů korun, přestože poptávka po dřevě byla v Evropě menší

V posledních letech se podnik věnuje odstraňování povodňových škod z let 1997-2000.

Josef Šíf

Rekordní čistý zisk ve výši 600 miliónů při celkovém obratu 5,22 miliardy korun vytvořil v loňském roce státní podnik Lesy České republiky. Těžba dřeva přitom klesla o jedno procento na 6,84 miliónu kubických metrů dřeva. »Zvýšení tržeb při nižší těžbě bylo dáno lepším zpeněžením dřeva,« řekl ekonomický ředitel podniku Vladimír Veselý.

V posledních letech se Lesy ČR intenzívně věnují odstraňování povodňových škod z let 1997 - 2000. Na majetku podniku byly vyčísleny na 2,3 miliardy korun, do jejich odstraňování už bylo investováno 1,439 miliardy korun, 689 miliónů poskytl stát z různých zdrojů a 750,7 miliónu vynaložily Lesy ČR z vlastních zdrojů.

»Letos jsme od státu neobdrželi ani korunu, přitom je potřeba dokončit některé rozestavěné investice a pokračovat dál,« uvedl technický ředitel podniku František Morávek. Podle jeho slov je letos v celé Evropě menší poptávka po dřevě a jeho ceny klesají. Tlak na cenu vlákniny vyvíjejí i papírny. To může znamenat, že podnik nedosáhne tak velkého zisku jako v loňském roce a investice do vodních toků poklesnou.

V této souvislosti Morávek uvedl, že návrh nového zákona o vodách pominul problematiku drobných vodních toků. V republice jich je celkem 60 000 kilometrů, ale jejich majetkové rozdělení je v každém kraji jiné a stává se, že se o potoky a bystřiny buď nestará nikdo, nebo se naopak investuje do cizího majetku.

»V těchto drobných tocích se tvoří kvalita i kvantita ovlivňující celá povodí, v Evropské unii je této problematice věnována maximální pozornost,« dodal Morávek s tím, že nový zákon musí tuto péči učinit veřejným zájmem s jasnými pravidly financování.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info