Transglutamináza: její využití v potravinářském průmyslu
17.05.2001 | ÚZPI
Transglutamináza je enzym, který vytváří příčné vazby mezi bílkovinnými molekulami. Tyto příčné vazby mají mimořádný vliv na vlastnosti bílkovin, rosolovací kapacitu, tepelnou stabilitu , schopnost vázat vodu apod. Transglutamináza byla izolována z mikroorganismu Streptoverticillium sp. a byla použita v potravinářském průmyslu. Široce se používá při zpracování mořských produktů, jako přísada do masných výrobků, těstovin, mléčných výrobků, pečiva apod. Její použití zlepšuje konzistenci (tuhost), pružnost, viskozitu, tepelnou stabilitu a schopnost vázat vodu díky mírnému enzymovému působení. Je uveden obecný přehled použití transglukanázy při výrobě potravin
Food Reviews International, 17, 2001, č.2,s.221-246.
Další články v kategorii
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je LDF Rožnov, má osm ze 40 zakázek (18.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)

Tweet



