Ochota státu dotovat vývoz mléka bude klesat

Ochota ministerstva zemědělství financovat export přebytečného mléčného tuku do zahraničí bude i v případě zvyšující se produkce mléka v ČR neustále klesat. V rozhovoru pro Agris to uvedl první náměstek ministra zemědělství Antonín Kalina.

Přitvrzení oproti praxi minulých let se podle jeho slov projevuje již v současné době. "Zatímco v loňském roce a letech předcházejících se mohlo prezídium tehdejšího Státního fondu tržní regulace rozhodnout navýšit objem dotovaného exportu mlékárenských přebytků třeba o 500 milionů litrů, letos je ochota státu limitována hranicí dvaceti procent nad původně předpokládané množství. Poslední rozhodnutí prezídia Státního zemědělského intervenčního fondu navíc ani těchto dvacet procent nevyužilo, ale schválilo zvýšení plánovaného dotovaného vývozu pouze o 13,5 procenta," konstatoval Kalina.

Produkce mléka v ČR se podle Kaliny oproti roku 2000 zvýšila za první čtyři měsíce o necelá tři procenta, původně předpokládaný objem dotovaného exportu bylo 580 milionů litrů mléka. Jak ale Kalina upozornil, problém ČR není v přebytku mléka jako takového a nutnosti dotovat jeho export. "V této chvíli nestačí naši obchodníci uspokojovat zahraniční poptávku po sušeném odstředěném mléku, které jsme schopni vyvážet bez jakékoli dotace. Problém je s přebytkem mléčného tuku," uvedl Kalina. To vychází podle jeho slov z trendu vzrůstající poptávky po nízkotučných výrobcích. Tento trend je podle Kaliny již natolik trvalý, že jej musí producenti mléka ve svých podnikatelských rozhodnutích respektovat a na základě šlechtitelských a genetických programů produkovat syrové kravské mléko s nižším procentem tuku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info