MZe věří v akreditaci Sapardu do konce července

Unijní akreditace platební agentury Sapard jako institucionálního zabezpečení toku finančních prostředků z Bruselu na programy rozvoje venkova, by mohla proběhnout do konce letošního července. V rozhovoru pro Agris to řekl první náměstek ministra zemědělství Antonín Kalina, do jehož kompetence proces vzniku a provozu agendy Sapard spadá.

Podle dohody ministerstva zemědělství a ministerstva financí na úrovni prvních náměstků by měla být národní akreditace agentury Sapard ukončena k 31. květnu. "Již nyní máme písemné potvrzení, že pokud ČR vyplní a do 4. července odešle do Bruselu příslušné dokumenty, přijedou 17. července experti Unie na prvé kolo jednání týkající se unijní akreditace agentury Sapard. Pokud se přitom nezjistí žádné závažné problémy, mohla by být akreditace ze strany EU ukončena do začátku bruselských prázdnin, tedy do konce července," konstatoval Kalina.

ČR by se tak stala první z kandidátských zemí, která by mohla z EU čerpat finanční prostředky na projekty Sapard. Roční objem peněz pro naší zemi je 22,445 milionu Eur a týká se období let 2000 až 2006. Peníze z jednotlivých let jsou přitom převoditelné, takže v letošním roce by bylo teoreticky na tyto programy možné vyčerpat zhruba 45 milionů Eur.

Podmínkou zahájení akreditačních procesů bylo přitom, jak Kalina upozornil, přijetí Národní koncepce rozvoje venkova a zemědělství (26. října 2000) a podpis jednoleté a víceleté finanční dohody a čerpání uvedených prostředků s Bruselem (2. února 2001). "Žádné procesy národní akredice nemohly začít dříve, a jestliže stihneme do konce letošního července i akreditaci agentury Sapard v Bruselu, tak je to nesporný úspěch," zdůraznil Kalina.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info