Vysoký přebytek agrárního obchodu Francie v roce 2000

Bilance francouzského zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty je trvale aktivní. V roce 2000 se přebytek exportu nad importem zvýšil o 1,46 % a dosáhl úrovně 61,7 mld. FRF. Hodnota exportu vzrostla o 4 % na 249,7 mld. FRF a hodnota importu byla rovněž o 4 % vyšší než v roce 1999 a dosáhla 188,7 mld. FRF.

Obchod se zpracovanými produkty

Obchodní přebytek zpracovaných zemědělských produktů se zvýšil o 1,3 mld. FRF na 47,5 mld. FRF v důsledku zvýšení exportu o 7,2 mld. FRF na 182,5 mld. FRF při mírnějším růstu importu o 5,9 mld. FRF na 135 mld. FRF. K tomuto příznivému výsledku přispěl hlavně zvýšený export mléčných produktů (sušené mléko a sýry), obilních produktů, vepřového masa a brandy, po němž je živá poptávka zvláště v USA a na Dálném východě. Přes pokles vývozu šampaňského o 1,9 mld. FRF zůstala hodnota exportu této specifické francouzské komodity velmi vysoká (10,2 mld. FRF). Závažný je pokles exportu hovězího masa o 1,1 mld. FRF na 5,4 mld. FRF. Omezení exportu bylo největší v listopadu a prosinci, kdy začala kampaň proti BSE. Import zpracovaných produktů se vyznačoval výrazným růstem hodnoty dovozu bílkovinných šrotů a pokrutin (o 1,9 mld. FRF), a to především kvůli zvýšeným cenám sójových produktů v souvislosti s posílením amerického dolaru. Vzrostla rovněž hodnota dovozu mléčných produktů (hlavně sýrů a másla), vepřového a ovčího masa a konzervovaných ryb, zatímco dovozy cigaret byly nižší než v roce 1999.

Obchod s nezpracovanými zemědělskými produkty

Obchodní přebytek surových zemědělských produktů klesl o 0,4 mld. FRF na 14,2 mld. FRF. Export se sice zvýšil o 1,5 mld. FRF na 67,2 mld. FRF, ale přírůstek importu byl vyšší (1,9 mld. FRF) a dosáhl 53 mld. FRF. Na export šlo značné množství dřeva získaného z lesů poškozených podzimními vichřicemi (hodnota exportu se zvýšila o 0,9 mld. FRF). Úspěšný byl export pšenice do zemí EU i do třetích zemí a rovněž jablek, hlavně do Velké Británie a Španělska. Na druhé straně klesla hodnota exportu brambor o 0,4 mld. FRF, především kvůli nižším cenám. Proti roku 1999 byl omezen export řepkového semene do třetích zemí (zejména do Číny) kvůli slabší úrodě. Na straně importu došlo k podstatnému růstu dovozu zeleniny o 0,8 mld. FRF, příčinou bylo především zvýšení cen rajčat. Zvýšily se také dovozy živých zvířat (prasat a koní) a obilovin (pšenice a rýže).

Rozvoj agrárního obchodu s třetími zeměmi

Francouzský agrární obchod se zeměmi mimo Evropskou unii se v roce 2000 výrazně rozšířil. Silný dolar a dobré ekonomické klima v mnoha zemích byly příznivé pro export, který se zvýšil o 6 mld. FRF a dosáhl 73,2 mld. FRF. Zvláště výrazně vzrostl vývoz agrárních produktů do severní Asie (do Japonska a Číny) - o 1,9 mld. FRF, do severní Afriky o1,7 mld. FRF a do USA o 1,2 mld. FRF. K těmto přírůstkům přispěly hlavně vývozy brandy, cukru, vepřového masa a sušeného mléka. Francie zvýšila rovněž importy ze třetích zemí, a to o 3,7 mld. FRF na 59,4 mld. FRF. Na růstu importu se podílely hlavně sójový šrot, rostlinné oleje a mořské ryby. Přebytek obchodu s třetími zeměmi se zvýšil o 2,2 mld. FRF na celkem 13,8 mld. FRF.

Obchod s členskými státy EU probíhal v roce 2000 méně úspěšně. Přebytek klesl o 1,3 mld. FRF na 47,9 mld. FRF s výraznými redukcemi obchodních vztahů se Španělskem a Německem, ale bilance agrárního obchodu s Nizozemskem a Itálií se zlepšila.

Agrární obchod v prosinci 2000 byl poznamenán krizí BSE

Obchodní přebytek v prosinci byl o 0,1 mld. FRF menší než ve stejném měsíci 1999 a dosáhl jen 4 mld. FRF. Hodnota exportu se snížila o 0,7 mld. FRF na 20,7 mld. FRF a hodnota importu klesla o 0,6 mld. FRF na 16,7 mld. FRF. Tento vývoj ovlivnila hlavně krize BSE, která se projevila v poklesu exportu francouzského hovězího masa (o 85 % v hodnotovém vyjádření a o 80 % množství). Hodnota exportu živého skotu klesla o 25 %. Import živých zvířat byl rovněž vážně poznamenán rozšířením BSE v Evropě. Hovězího masa se dovezlo o 53 % méně než v prosinci 1999 a hodnota tohoto dovozu klesla o 45 %. Podle hrubých odhadů ovlivnila krize BSE pokles přebytku prosincového agrárního obchodu o 0,5 mld. FRF, avšak tato ztráta byla téměř kompenzována zvýšením exportu cukru o 0,5 mld. FRF.

Agra Eur., 2001, č. 1940, s. N/4 (Jav)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info