Producenti dál šroubují ceny vepřového

Ceny vepřového masa od března trvale rostou. Odbytové družstvo Agropork, jež kontroluje čtvrtinu českého trhu s vepřovým, zvýšilo od pondělka výkupní ceny jatečných prasat na 47 korun za kilogram, což je nejvíce v historii českého zemědělství.

Toto zdražení je páté za poslední dva měsíce. Až do března se jatečná prasata prodávala za ceny okolo 40 korun za kilogram. Chovatelům nahrává situace na evropských trzích, kde kvůli slintavce a kulhavce a obavám z nemoci šílených krav vzrostl zájem o vepřové a drůbeží maso. Export se tak zvyšuje. Zákazníci musejí počítat s tím, že v příštích měsících zaplatí za maso více než jiné roky. Obchodní řetězce dosud růst cen masa brzdily a vysoké farmářské ceny se do cen spotřebitelských ještě plně nepromítly. Místopředseda Agroporku Jaroslav Míl tvrdí, že zvýšení cen je způsobeno rostoucí poptávkou. Dalším z faktorů působících na vzestup farmářských cen, je podle něj také zvyšující se vývoz masa. Míl připustil, že ceny by se mohly do dvou měsíců vyšplhat až k 50 korunám za kilogram. Dodal, že zpracovatelům se výše cen sice nelíbí, ale akceptují ji. "Poptávka po vepřovém stoupla jen mírně. Ceny rostou hlavně proto, že zvířata na trhu prostě nejsou," oponuje Miroslav Šolc, ředitel masokombinátu Skaličan Česká Skalice. Agropork podle Šolce na červen Skaličanu snížil dodávky, vycházející ze smluv, o pět procent. Rovněž Emil Kasper, ředitel společnosti Maso Planá, vidí za šponováním cen snahu výkrmců omezit odbyt, aby se vyhnuli sankcím za nedodání sjednaného množství jatečných zvířat.

Masokombináty: Jde o cenový diktát zemědělců

Masokombináty postup zemědělců označují za cenový diktát, na nějž za čas doplatí všichni. Růst cen je podle řezníků tak rychlý, že je ani nestačí promítat do prodejních cen. Masokombináty jsou navíc smluvně vázány s obchodními řetězci a rychlý růst cen tak zhoršuje jejich ekonomiku. Výkrmci argumentují, že o část ceny je připravují řezníci novým způsobem oceňování jatečných prasat. "Jatky vůči nám uplatňují tvrdé postihy za prasata vážící méně než 80 kg a více než 100 kg. V době, kdy je prasat málo, se tím snižuje jejich porážková hmotnost, a zároveň se dál prohlubuje deficit," řekl Vladimír Petrů, ředitel společnosti Animo Žatec, která patří k největším producentům vepřového u nás. Ceny jatečných prasat v ČR se blíží cenám v Evropské unii (EU), které také rostou. "Při cenách nad 47 korun za kilogram jatečných vepřů se již zpracovatelům může vyplatit, když si maso k dalšímu zpracování dovezou ze zahraničí," uvedl Josef Ouředník z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky. Začátkem května byly průměrné ceny vepřů v EU v přepočtu sice několik korun nad cenami v ČR, ale například v Irsku či ve Finsku už byly o něco nižší.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info