SETUZA nakoupila první sojové boby ze zámoří

Historicky první nákup geneticky nemodifikovaných sojových bobů ze zámoří proběhl v uplynulých dnech v akciové společnosti SETUZA Ústí nad Labem. Agris o tom dnes informovala tisková mluvčí společnosti Marie Logrová. Podle ní čelí firma tímto krokem současnému tlaku tuzemského trhu na zvyšující se nákupní cenu řepkového semene, která je v porovnání na tunu téměř o tisíc korun vyšší, než na německém trhu.

"V první fázi zpracují závody v Ústí nad Labem a v Olomouci zhruba 11 tisíc tun brazilských sojových bobů, které spolu s již předjednanými transakcemi nákupu řepky v převážné míře zajistí provoz obou závodů včetně závodu na výrobu metylesteru řepkového oleje v Mydlovarech do plánovaných červnových odstávek. Akciové společnosti SETUZA tak zbývá do konce sezóny dokoupit minimální množství olejové komodity. Zmíněná zámořská transakce spolu s rentabilitou nově vznikající technologie na zpracování olejových komodit rovněž dává vyšší záruky na možné rozšíření zpracovávání sojových bobů v tuzemsku. Brazilský obchod nám rozšiřuje teritorium nákupu sóji ze Slovenska a Maďarska," uvedla Logrová.

Podle jejích dalších slov nabíhá v těchto dnech do závěrečné fáze půlmiliardová rekonstrukce výroby surového oleje v ústeckém provoze akciové společnosti SETUZA. "Podle harmonogramu výstavby extrakce budou počátkem srpna zahájeny funkční zkoušky a příprava stavby ke kolaudaci. Celý proces vyvrcholí počátkem září uvedením do zkušebního provozu a následným provedením garančních výkonových testů," konstatovala Logrová.

S uvedením do trvalého provozu se podle mluvčí počítá v prvním čtvrtletí následujícího roku. Kapacita zpracování olejnatých komodit v ústeckém provozu akciové společnosti SETUZA tak vzroste ze současných zhruba 220 tisíc na 350 tisíc tun olejnin, což spolu s olomouckými provozy představuje celkovou roční kapacitu přes 600 tisíc tun. Podle Logrové je popisovaná investice v daném oboru nejmodernější technologií v Evropě.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info