Nabídka a poptávka nových technologií

PŘÍLOHA bulletinU ECHO

ECHO PLUS

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Příloha bulletinu ECHO s nabídkami a poptávkami nových technologií a s nabídkami partnerství pro společný výzkum a inovační podnikání

TRANSFER TECHNOLOGIÍ - POPTÁVKA

TR0056 Potravinářství

Francouzská firma vyrábějící alkoholické nápoje založené na směsi ovocných šťáv, cukru a alkoholu hledá novou technologii, která by umožnila stabilizaci výrobků s obsahem alkoholu nižším než 10 % a zároveň snížila oxidaci produktu (změnu barvy a chuti). Platné do: 23. 4. 2002

TR0057 Potravinářství

Francouzský zpracovatel ovoce hledá nový způsob rozmrazování drobného bobulovitého ovoce, který by umožnil: 1.- rozmrazení z počáteční teploty -18°C na -1 °C za méně než 2 hodiny, 2.- homogenní a pravidelné rozmrazení bez „horkých míst“ a 3.- zpracování 1-2 tun ovoce za hodinu.

Platné do: 23.4. 2002

TR0058 Potravinářství

Italská společnost má zájem o technologii umožňující rychlé snížení obsahu cukru v bramborách určených pro výrobu chipsů. Technologie by měla umožnit smažení brambor s vysokým obsahem cukru aniž by docházelo ke karamelizaci.

Platné do: 12..3. 2002

TR0059

Významný španělský výrobce potravinářských aditiv a kvalifikované chemie hledá pro rozšíření svého výrobního programu nové produkty - potravinářská aditiva. Má zájem o exkluzivní práva k novým výrobkům.

TR0060 Potravinářství, laserové technologie

Italský výrobce sardinského chleba zvaného CARASAU hledá metodu jeho automatického plátkování v průběhu výroby. Okrouhlý chléb o síle 2 mm je přitom třeba překrojit tak, aby vznikly dva plátky o síle 1 mm. Předpokládá se využití laserových technologií. Platné do: 5.4. 2002

TR0072 Odpadní vody

Španělská společnost hledá membránovou či osmotickou technologii pro čistírnu odpadních vod. Technologie by měla přispět ke snížení koncentrace solí z 13,200 mS/cm v přitékající vodě na 3,100 mS/cm. Tento proces by měl následovat jako poslední po obvyklém primárním a sekundárním čištění. Cílem je získat vodu vhodnou pro závlahy v zemědělství. Průměrný průtok čistírny, která bude spuštěna v roce 2002, bude 8.000 m3/den. Platné do : 1.3. 2002

TRANSFER TECHNOLOGIÍ - NABÍDKA

TO0070 Potravinářství

Francouzská regionální obchodní a průmyslová komora nabízí nový filtrační prostředek umožňující dezinfekci vody bez použití chloru. Metoda je založena na použití aktivního uhlíku se stříbrem a je vhodná např. pro dezinfekci ovoce a zeleniny určené pro přípravu „ready to cook“ potravin. Platné do: 15.12.2001

TO0071 Potravinářství

Italská technologie umožňuje měření barvy moštu, vína a zrajících hroznů. Je založena na spektrofotometrii, může být použita jak u stacionárních tak i přenosných přístrojů. Je standardizována a optimalizována především pro in situ měření za použití přenosného spektrofotometru. Může být snadno přizpůsobena pro použití u dalších produktů. Platné do: 2.4.2002

TO0072 Potravinářství

Francouzská firma nabízí řadu nových produktů na bázi hub, které mají pozitivní účinky při léčbě obezity, diabetu, poruch imunity, virových a bakteriálních infekcí a vysokého obsahu cholesterolu v krvi. Byla vyvinuta metoda obohacení hub přírodní vlákninou, která zpomaluje uvolňování aktivních látek obsažených v houbách. Platné do: 4.4. 2002

TO0073 Zemědělská technika

Německá firma vyvinula nový stroj pro zpracování půdy a setí do mulče. Zařízení umožňuje zpracování na přesnou hloubku, intenzivní mísení a rozdrobení půdy stejně jako zarovnání a následné zpevnění půdy. Tento způsob nekonvenčního zpracování půdy doplněné odstraněním výdrolu a semen plevelů šetří náklady na zpracování půdy.

Platné do: 12.4. 2002

TO0074 Potravinářství

Španělská firma nabízí tři nové systémy pro opakované uzavírání a otevírání plechovek na kapaliny, granule apod. Firmě byl udělen patent a firma má zájem prodat licenci.

TO0075 Potravinářství

Španělská firma nabízí pekárenskou technologii na výrobu potravinářského zboží s prodlouženou dobou použitelnosti. Zboží má přitom shodné chuťové vlastnosti a nevyžaduje zvláštní technologie skladování.

Technologie - poptávka

Agroprůmysl

BRE050104-O

Francouzský výrobce krmiv hledá partnera pro výrobu tablet určených pro výživu skotu. Tablety obsahují vitamíny, minerály a stopové prvky, které se pomalu uvolňují v trávicím traktu po dobu 3-6 měsíců. Tablety lze využít při extenzivním způsobu chovu.

Platnost do: 17. 5. 2002

MAI-ADAM

Izraelská firma hledá nenákladnou (méně než 30 000 eur) technologii, šetrnou k životnímu prostředí, která by vyřešila čištění odpadních vod z provozu jatek. Použitá voda je znečištěna především krví s příměsí tuků. Denní kapacita čištění je 1000 kg vody, která obsahuje cca 500 kg krve.

Platnost do: 31. 1. 2002

Veterinářství

GO80301

Litevská veterinární klinika hledá technologii pro mobilní veterinární první pomoc. Jedná se o know-how, speciální dopravní zařízení a přístrojové vybavení. Mobilní veterinární služba by měla fungovat 24 hodin denně v okruhu 50 km a měla by sloužit především pro ošetření zvířat chovaných v městských domácnostech.

Platnost: 1. 10. 2001

Potravinářství

TR-FOOD_ADDITIVES

Španělský producent potravních doplňků (specializace na sladidla) a vybraných chemikálií (u řady z nich je jediným světovým výrobcem) hledá nové produkty do svého portfolia (aditiva, nutraceutika, funkční přísady). Cílem je získání výhradních práv na již vyvinuté produkty nebo převzetí jiných společností za účelem získání jejich portfolia produktů. Podmínkou možnosti transferu produktu do španělské společnosti je vlastnictví výhradních práv nebo know-how.

Platnost do: 20. 5. 2002

RB-0032

Bulharský výrobce zařízení pro sušení různých druhů potravin (těstoviny, zelenina, houby, byliny) poptává technologii a know-how na výrobu zařízení pro mikrovlné sušení (915MHz - 2450MHz). Důležitými zvažovanými aspekty jsou počáteční a konečná vlhkost sušeného produktu, pracovní postup a produktivita procesu sušení potravin.

Platnost do: 27. 5. 2002

Technologie-nabídka

Zemědělství

PAN3910

Byl vyvinut nový pěnový izolační materiál, jehož struktura je tvořena buňkami o rozměru nanometrů, s vysokou světelnou propustností, vhodný pro zakrytí skleníků. Materiál je možné též použít jako svrchní vrstvu u slunečních kolektorů. Energetická úspora v porovnání s tradičním jednovrstevným sklem je více než 25 % při stejném množství světelného zisku. Použití tohoto materiálu umožňuje snížení potřeby vytápění, zvýšení podílu trvale udržitelné energie při vytápění skleníků a snížení spotřeby pevných paliv. Hledá se partner pro technickou spolupráci, výrobu a financování.

Platné do: 1.5. 2002

Veterinární medicína

ANV-I/O/F/2001-01

Francouzský podnik nabízí technickou spolupráci nebo prodej know-how. Byl vyvinut difúzní systém založený na biodegradabilních netkaných polymerech, umožňující řízené uvolňování rozpustných látek do okolního vodního prostředí. Aktivní složky (chemické látky ve formě prášku nebo gelu) jsou zachyceny v obalu vyrobeném z biodegradabilních polymerů. Obal může být vyroben jak z hydrofobních, tak i hydrofilních polymerů. Po speciální úpravě se stane propustným pro vodu. Tato technologie byla vyvinuta pro veterinární aplikace (postupné uvolnění léčiva v žaludku přežvýkavců). Jsou možné i aplikace v dalších oblastech (životní prostředí, agroprůmysl).

Platné do: 8.4. 2002

Zemědělství, ochrana životního prostředí

MAIrup1

Izraelská firma hledá partnery pro technickou spolupráci, joint venture, obchodní spolupráci nebo financování.

Bylo vyvinuto pozemní hyper-spektrální zařízení pro dálkový monitoring kvality vody. Pracuje autonomně v reálném čase a umožňuje prakticky simultánně vzorkovat rozsáhlé plochy vodní nádrže.

Systém poskytuje uživateli kvalitativní i kvantitativní informace o stavu vody v nádrži a umožňuje tak operativní rozhodování.

Další aplikace jsou možné např. v rostlinné výrobě (určení doby setí, hnojení, sklizně apod.),

pro indikaci kontaminace vody nebo určení oblastí ohrožených záplavami.

Platné do: 16.5. 2002

Výživa

BIOTG-CESIRC

Švédská biotechnická společnost produkuje v kontrolovaném prostředí zelenou mikrořasu Haematococcus pluvialis a extrahuje z ní karotenoid astaxanthin, antioxidant, mající řadu pozitivních účinků na lidi i zvířata. Studie prokázaly, že astaxanthin zlepšuje pevnost svalu a jeho odolnost vůči zátěži, potlačuje symptomy způsobené bakterií Helicobacter pylori a odstraňuje volné radikály. Přídavek do krmiva zlepšuje plodnost a zdravotní stav zvířat.

Platné do: 20.3. 2002

Farmacie/Potravinářství

TO-RESVERATROL

Na laboratorní úrovni byl ve Španělsku vyvinut biologický způsob získávání vysoce čistého trans-resveratrolu z buněčné suspenze získané z vinných hroznů. Resveratrol je přírodním antioxidantem s protirakovinými účinky. Technologie může být využita ve farmaceutickém i potravinářském průmyslu. Oproti získávání resveratrolu z rostlinných tkání má buněčná suspenze řadu výhod - produkce je nezávislá na ročním období a klimatu, není potřeba uchovávat zásobu suroviny, snadnější je další využití pro genetické technologie, nezatěžuje životní prostředí kontaminanty. Hledají se partneři pro další výzkum a technickou spolupráci s cílem podat výzkumný projekt, uzavřít licenční smlouvu nebo joint venture.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info