ČR vymohla zákaz prodeje půdy občanům unie

Omezený zákaz nákupu zemědělské půdy cizinci i po našem vstupu do Evropské unie dohodla naše země v pátek v Bruselu jako první z nynějších kandidátských zemí. Uvedená výjimka má platit sedm let, ale netýká se všech osob. Půdu u nás bude moci získat například občan unie, který se u nás zároveň usadí. Další možností je pro něho založení firmy na našem území. Podle Teličky je sedmiletý odklad dostatečný pro ochranu ekonomických a sociálních zájmů českého venkova. Podobný přístup odmítá Maďarsko a ani Polsko se k němu nestaví příliš příznivě.

Naopak bez konkrétních výsledků skončilo jednání o volném pohybu osob. Naše delegace nepřistoupila na omezení, podle něhož by naši občané nesměli až sedm let po vstupu do EU pracovat mimo ČR. Státní tajemník Pavel Telička si vyžádal zdůvodnění tohoto požadavku, který považuje za neoprávněný. O této otázce se bude proto jednat až poté, co česká strana obdrží odpověď z Bruselu. Také chce u všech nynějších členů unie zjistit, zda jsou ochotni uzavřít bilaterální výhodnější smlouvy. Svérázně pojalo tuto otázku Maďarsko, které požaduje zákaz zaměstnávání občanů unie na svém území.

ČR uzavřela s unií také jednání o životním prostředí a o sociálních otázkách. EU přistoupila na to, že naše země bude mít čas do konce roku 2010 na výstavbu čističek odpadních vod a kanalizací v 733 obcích od 2000 do 10 000 obyvatel. Do roku 2007 má být čištění odpadní vody zajištěno ve všech obcích nad 10 000 obyvatel.

Do konce roku 2005 musí ČR splnit požadavky předpisů EU týkajících se nakládání s odpady, zejména pokud jde o předepsaný podíl recyklace plastů, papíru a skla. V roce 2003 má podíl recyklace těchto odpadů dosáhnout 25 procent, přičemž dnes je poloviční.

Třetí přechodné období se týká směrnice o integrované prevenci a kontrole znečištění a její dceřiné směrnice o velkých spalovacích zařízeních. Důvodem je to, že normy EU nesplňuje teplárna v Přerově, kterou nelze odstavit. Při předpokládaném zpřísnění předpisů unie však čeká modernizace i jiné provozy. V této oblasti bude přechodné období trvat do roku 2012.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info