Podezřelé vzorky prověří laboratoř v Tibüngenu

Zahraniční laboratoř, která by měla prověřit vzorek skotu s podezřením na výskyt nemoci šílených krav v ČR, bude v německém univerzitním městě v Tibüngenu. V rozhovoru pro Agris to dnes potvrdil místopředseda zemědělského výboru Jaroslav Pešán.

O prvním pozitivním výsledku testu na nemoc šílených krav (BSE) v ČR informoval na dnešní mimořádné tiskové konferenci ministr zemědělství Jan Fencl. Podle jeho údajů se tak stalo při kontrole masa na jihlavských jatkách. Nakažená kráva pochází ze stáje v obci Dušejov na Jihlavsku. "Budeme nyní provádět opakované vyšetření, jehož výsledek bude znám v pátek 8. května ve 14 hodin. Pokud se potvrdí původní závěr, požádáme o potvrzení výsledku ještě nějakou referenční laboratoř v Německu," řekl Fencl.

Kráva, u které se objevilo podezření z BSE, je pět let stará a pochází ze stáje, kde je dalších 371 dojnic a 18 březích jalovic. "Jedná se o krávu z domácího chovu," uvedl ministr. Pokud se onemocnění BSE skutečně potvrdí, budou podle něj následovat standardní opatření včetně likvidace minimálně části stáda. "Minimálně se bude likvidace týkat těch zvířat, která přišla bezprostředně do styku s postiženým zvířetem," upozornil ústřední ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský. Následovala by preventivní kontrola všech krav starších 30ti měsíců.

Veterináři v ČR dosud vyšetřili na BSE zhruba 10 650 kusů hovězího dobytka, pouze toto jediné vyšetření skončilo s pozitivním výsledkem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info