Duben: Spotřebitelé nemusí mít z BSE obavy

Vyslovení prvního podezření na možnost výskytu nemoci šílených krav (BSE) v ČR u jednoho vzorku skotu je důkazem, že spotřebitelé nemusí mít obavy z toho, že by se do obchodní sítě dostalo maso nebezpečné člověku.

V rozhovoru pro Agris to dnes v reakci na oznámení o podezření na výskyt BSE uvedl tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.

Podezření na prion v mozku jedné krávy vyslovili podle jeho údajů veterináři ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě na základě vyšetření metodou Western Blot od firmy Prionics. Ti podle jeho slov "okamžitě založili kontrolní konfirmační vyšetření imunohistochemickou metodou, jejíž výsledek bude v pátek a podezření vyvrátí nebo potvrdí.

"SVS by se ráda vyvarovala situace, ke které došlo v Rakousku, kdy podezření již bylo prezentováno jako potvrzený výskyt," zdůraznil Duben.

Přesto však byla podle něj již přijata opatření v chovu, odkud podezřelé zvíře pochází - zákaz přesunu. "Pro každý případ se intenzívně připravují další kroky," konstatoval mluvčí.

Podle ústředního ředitele SVS Josefa Holejšovského nemění toto podezření nic na přesvědčení SVS, že riziko BSE je u nás minimální, o čemž svědčí mimo jiné přes 10 000 negativních vyšetření, z toho přes 7 000 zvířat z teoreticky rizikových skupin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info