Evropa odmítá české hovězí

Šéf veterinářů se domnívá, že v Česku budou maximálně desítky případů BSE.

Vzápětí poté, co byl potvrzen výskyt tzv. nemoci šílených krav (BSE) na farmě v Dušejově, zakázaly Slovensko, Polsko, Rakousko, Litva a Maďarsko dovoz hovězího z Česka. Němci a Bulhaři hodlají vyčkat až na výsledky vyšetření v laboratoři v Tübingenu. Ještě před týdnem patřil tuzemský skot v Evropě k žádaným. Na vývoj zahraničního agroobchodu by však omezení vývozu hovězího nemělo mít podle odborníků příliš velký dopad. V loňském roce jeho export nepřesáhl 500 tun. Letos se však -i vzhledem ke státním dotacím -výrazně zvýšil.

V souvislosti s výskytem BSE již řezníci chystají opatření k postupné obnově důvěry spotřebitelů v hovězí maso. "Hodláme iniciovat úpravu jakostních norem celé řady masných výrobků a také zavést kategorizaci masa. Cílem je, aby se na pulty obchodů nemohlo dostat jiné hovězí než maso z býků do 24 měsíců věku," oznámil prezident Společenství řezníků a uzenářů ČR Ladislav Steinhauser. Maso z krav by pak mělo z obchodů zmizet úplně.

BSE hrozí v tuzemsku podle ředitele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského jen malému počtu zvířat, maximálně několika desítkám kusů. Odhaduje, že pravděpodobnost rozsáhlejšího výskytu nemoci by "neměla být vyšší než jedna ku deseti tisícům".

Pro přežití družstva v Dušejově, kde se BSE poprvé objevila, je podle jeho předsedy Zdeňka Bartošíka rozhodující, kolik zvířat bude třeba utratit: "Pokud pouze půjde o 150 kusů, máme šanci. Jestli přijdeme o celé stádo, tedy 400 zvířat, bude to katastrofa."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info