Zemědělci se bojí o práci

Každý čtvrtý obyvatel Dušejova je zaměstnán na farmě, kde byla zjištěna nemoc šílených krav.

"Víte, co udělám, až zlevní hovězí maso? Nakoupím si ho plný mrazák!" tvrdí Zdena Zemanová, ošetřovatelka selat ze Zemědělského družstva Dušejov, které se přes noc stalo nejznámější farmou v zemi. Novináři a televizní štáby přijíždějí do malé vísky se čtyřmi sty obyvatel na Jihlavsku a zpovídají je důkladněji než leckteré politiky. Ptají se stále dokola na stejné věci. "Už nás to unavuje, jsou jako supi," říká starší paní na návsi, když uvidí diktafon a fotoaparát. Vzápětí se skoro se slzami v očích omlouvá, udržet nervy na uzdě už po těch napjatých dnech není vůbec lehké.

"Spíše než hovězího masa a BSE se bojíme o práci. Klidně napište, že si v neděli k obědu dám hovězí," zdůrazňuje Zdena Zemanová a živě gestikuluje: "Nebezpečí? Támhle naproti na silnici máte větší pravděpodobnost, že vás zajede auto." Podobná odpověď na otázku, co si dáte k nedělnímu obědu, následuje ještě několikrát.

Hlasy pochybující o nezávadnosti českého hovězího se však ve vsi najdou také. "Hovězí nejím, mám strach," přiznává se Monika Vyskočilová. Její manžel v dušejovském družstvu pracuje. Z počtu zaměstnanců farmy, kterých je nyní přibližně sto, vyplývá, že v Dušejově je v družstvu zaměstnán každý čtvrtý. A jeho ekonomická budoucnost není růžová. "Manžel se o práci bojí, ale je mladý, on si něco najde. Co lidé před důchodem?" zamýšlí se Monika Vyskočilová. Vzápětí kroutí nevěřícně hlavou: "Je to nepochopitelné. Doufala jsem, že se nám ta nemoc vyhne."

V pátek večer vzplála za Dušejovem na poli obří hranice. Hasiči na ní pálili vše, co mohlo na jatkách přijít do styku s nakaženou krávou a co nezadrželi veterináři a hygienici. "Všichni se mě ptají, jestli to přežijeme, a já jim neumím odpovědět," krčí rameny předseda družstva Zdeněk Bartošík a smutně se dívá do plamenů. Klíčový bude podle něho skutečný rozsah opatření. "Na druhé straně dopady na celé české zemědělství budou mnohem horší než na nás. Což o to, my si koupíme nové krávy, ale nikdo nebude chtít hovězí," dodává Bartošík. Od úterního večera se prakticky nezastavil a spí jen pár hodin denně. Nevypadá zlomeně, snaží se zachránit, co se dá. Občas utrousí i vtípek, zpravidla s hořkým podtextem.

"Už toho máme dost, nám jde o existenci," rozčílí se muž postávající u zařízení na strojové dojení krav nedaleko "Pentagonu", jak místní nazývají budovu s kancelářemi vedení družstva. "Bude to krušné, ale prázdné to tady nenecháme," říká již klidněji, s nadějí v hlase a rozhlíží se po kravíně.

"Člověk tady léta dělá, těch zvířat je nám líto," přidá se do hovoru Zdena Zemanová. Není vyloučeno, že pod jejíma rukama vyrostla právě ta kráva, která nakonec udělala čáru přes rozpočet celému českému zemědělství.

Lidé v Dušejově nyní čekají na konečný verdikt po třetím vyšetření, které provede laboratoř v Německu. Teprve potom se bude definitivně rozhodovat o jejich osudu. "Idylická doba končí, ode dneška je všechno jinak," řekl kdosi u dohořívající hranice za vesnicí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info