Hovězí maso dostane certifikáty

Komerční tah připravují na spotřebitele masokombináty v souvislosti s nemocí šílených krav. Výrobky chtějí opatřit certifikáty o atestaci, značkou kvality a reklamními doplňky. Na přání odběratele nebudou do některých uzenin přidávat hovězí maso. "Předpokládáme, že některá opatření budou jen dočasná, než se uklidní trh. Jsme ale schopni vyjít okamžitě vstříc přání obchodníků," uvedl veterinář Masokombinátu Písek Bořivoj Škorpil. Písecký zpracovatel připomíná, že maso testuje podle pokynů státní správy od ledna, navíc ještě dělá takzvané komerční testování, které vyžadují obchodní řetězce. "Jeden vzorek nás stojí 1600 korun, to znamená, že kilogram masa se tím zdraží o deset až dvanáct korun. Zatím to do obchodních cen nepromítáme," ujistil Škorpil. Že na všem zlém je něco dobré, potvrdil i ředitel českokrumlovské veterinární správy František Kouba. "Když postihla rakouské vinaře aféra s vínem pančovaným fridexem, dokázali na ní získat. Vydělali na důsledné kontrole a atestaci a dnes mají nejžádanější víno v Evropě," míní Kouba. A co udělá nemoc krav BSE s českým masem? Marketingoví odborníci hledají skulinu, kterou by hovězí dostali k českému spotřebiteli, veterináři počítají náklady na mimořádné testy, jenom zemědělci zůstávají jako obvykle vzadu. "Máme absolutně čistý skot krmený jen trávou, vitaminy a obilím, které si sami vypěstujeme," zdůraznil šéf Zemědělského družstva Brloh na Českokrumlovsku Václav Jungwirth. Prvovýrobci jsou v područí zpracovatelů a obchodníků. Předseda zemědělského družstva v Brlohu Jungwirth se však domnívá, že by zákazníci měli být k prodejcům tvrdší. "Chováme na maso mladé býky. Porážka je do osmnácti měsíců, v takové skupině se vůbec BSE nevyskytuje. Zákazníci by měli trvat na tom, aby maso bylo na pultech lépe označené. S místem původu, stářím. Když si jdu kupovat auto, také o něm chci vědět víc," míní. Veterináři přitom hodnotí současný stav kolem BSE jako bouři ve sklenici vody. "Pravděpodobnost nákazy člověka u nás je jedna ku milionu. Přitom mozek a další rizikové části se u nás neprodávají od roku 1996, masokostní moučkou nekrmíme od roku 1992," připomíná ředitel krumlovských veterinářů Kouba. "Daleko horší je nebezpečí nákazy u salmonelózy," varuje zase Jungwirth. Nové metodické pokyny k testování hovězího mají dostat veterináři dnes. Na první pozitivní nález BSE v Česku už zareagovaly sousední státy a zakázaly dovoz hovězího masa. Celníci a autodopravci však nemají signály, že by se zákaz týkal i svačin jako při hraničních opatřeních kvůli slintavce. "Jsme ve stálém spojení s řidiči zájezdových autobusů. Všichni projeli do Rakouska a dál bez problémů, nikde nekontrolovali, jestli nevezou potraviny z hovězího masa," sdělil ředitel autobusové dopravy budějovické firmy Jihotrans Petr Kocar.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info