Část hospod bude asi muset zavřít kuchyně

Majitelé hospod, menších restaurací, hotelů a dalších stravovacích zažízení se obávají, že kvůli vyhlášce ministerstva zdravotnictví zpřísňující hygienické požadavky budou muset skončit s vařením a podáváním jidel.

"Je to hrůza. Spousta hospůdek bude muset zrušit kuchyně nebo úplně zavřít. Já možná taky. Beru, že budeme muset vstoupit do Evropské unie, a proto se zpřísňují předpisy, ale kde na to mají brát poctiví podnikatelé. Mají peníze z tržeb, ne z praní špinavých peněz," rozčílil se hospodský z centra Ostravy, jehož malý podnik je vyhlášen dobrou kuchyní. "Nahradit klasické vodovodní baterie bezkontaktními v místech manipulace se syrovými potravinami, třeba čerstvým masem, tedy na fotobuňku nebo alespoň na nožní ovládání, pokládám za science fiction. To nemají ani ve špitálech na operačních sálech, tam přece ovládají vodu loktem," zlobil se majitel Majlontské rychty v Brně-Maloměřicích Zbyněk Nahodil. Kvůli povinnosti zvýšit teplotu přepravovaných jídel ze 65 na 70 stupňů Celsia i k dalším nařízením se Nahodil domnívá, že řada středních i menších restaurací raději přejde na minutky. "Nová nařízení si mohou dovolit velkokapacitní provozovny, třeba nemocniční kuchyně či vývařovny v podnicích," dodal.

Hygienici hrozí pokutami

Spotřebitele má chránit vyhláška ministerstva zdravotnictví číslo 107/2001 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby, která platí od 1. dubna. Hygienici proto slibují hříšníkům tvrdý postih. Majitelé restaurací ale hrozí, že zvýšené náklady zaplatí zákazník. "Budeme muset nakoupit ledničky, předělat vodní baterie a já nevím, co ještě. Samozřejmě, že to bude muset někdo zaplatit. Kdo jiný než zákazník," rozčílil se majitel Restaurace Oliver v Horní Plané u Lipenského jezera Petr Hauer. "Vyhláška se týká celého provozu a hygiena bude její dodržování přísně kontrolovat," řekl Právu Vladimír Polanecký, hlavní hygienik Prahy. "Kontroly budou průběžně. Vyhlášku musí mít a dodržovat ji každý vedoucí restauračního a stravovacího zařízení. Pokud zjistíme nedostatky, pokuty budou vyšší než dříve. Na místě tisíc korun. Tu může dostat každý ze zaměstnanců, kdo s kontrolovanou skutečností přichází do styku a vyhlášku nedodržuje. Za opakované prohřešky pak nastupuje správní řízení s mnohem vyššími pokutami, které mohou dosáhnout až deset miliónů korun," řekl Polanecký.

Většina restauratérů o vyhlášce neví

"Objíždíme restaurační zařízení a shledáváme, že většina restauratérů o nové vyhlášce nemá ani potuchy. Zatím se však pohybujeme v udělování pokut ve spodní hranici. Uvidíme v letní sezóně," sdělila Právu českokrumlovská okresní hygienička Eva Štanclová. Vedoucí oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová Právu prozradila, že už od 1. dubna, kdy vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR platí, kontrolují výrobny lahůdek, restaurace a hotely. "Ty upozorňujeme na změny v předpisech. Zvlášť křiklavé případy pokutujeme. Nejvyšší pokuta byla ve správním řízení 50 000 korun," uvedla. "My máme všechno v pořádku, kontroly nám tady chodí pořád a zatím jsme ještě žádnou pokutu neplatili. Zvýšených nároků hygieniků se nebojíme," poznamenal David Hořeňovský z restaurace Labužník ve Špindlerově Mlýně. "Kontroly uložení potravin provádíme prakticky pořád, v létě jsou ale daleko intenzívnější a zaměřené na zařízení sezónního a jednorázového charakteru, jako je třeba stánkový prodej. Právě tam je totiž nejvíce problémů s dodržováním předpisů - nedodržují se skladovací teploty potravin, chybí přívod vody, kříží se čisté a nečisté provozy," řekla vedoucí úseku hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Liberci Milena Frühaufová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info