Slovensko uzavřelo kapitolu "volný pohyb osob" a dohnalo ČR

Slovensko včera s Evropskou unií vyjednalo uzavření kontroverzní kapitoly "volný pohyb osob", když přistoupilo na nabídku EU s podmínkou reciprocity pro omezení přístupu pracovníků. Podobný režim si s EU jako první dohodlo Maďarsko.

Státní tajemník Ján Fige3/4 se s velvyslanci "patnáctky" dohodl také na předběžném uzavření kapitoly "volný pohyb kapitálu". Slovensko tak ukončilo první pololetí s bilancí 19 kapitol, stejně jako Česká republika.

Slovensko stejně jako Maďarsko a včera také Lotyšsko akceptovalo režim, který umožňuje členským zemím EU otevřít své pracovní trhy plně nebo částečně od okamžiku rozšíření, ale také zavést dvouleté přechodné období, které lze prodloužit o další tři roky a za jistých okolností nastavit ještě o dva. Všechny tři země si vymínily, že vůči těm, kdo uplatní restrikce, mohou recipročně omezit přístup jejich pracovníků.

Fige3/4 však včera unii řekl, že "Slovensko nemá v úmyslu využít možnosti těchto národních restrikcí během přechodného období a je připraveno aplikovat legislativu unie vůči členským zemím od okamžiku přistoupení".

Při rozhovoru s novináři se bránil výtkám, že slovenská strana v zájmu rychlého pokroku příliš ustoupila, a to jak v této kapitole, tak ve "volném pohybu kapitálu". Zde Bratislava původně žádala desetileté přechodné období pro prodej zemědělské půdy cizincům a pět let pro nabývání tzv. vedlejších nemovitostí. Druhý požadavek během jednání stáhla a u prvního se spokojila se sedmi lety. "Je to dobrý kompromis pro obě strany," tvrdil Fige3/4. Vyjednal s EU režim, podle něhož mohou individuální cizí zemědělci nakupovat na Slovensku okamžitě po vstupu půdu za podmínky, že na ní již tři roky trvale hospodaří a mají v zemi trvalý pobyt.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info