Nový virus hrozí zahltit internet

Code Red dnes může zpomalit komunikaci po síti a vyřadit i některé servery

Bílý dům a Pentagon musely přistoupit k mimořádným bezpečnostním krokům.

Jaroslav Höfer, Aleš Vojíř

Obavy hraničící až s panikou vyvolával včera nový počítačový virus, který měl udeřit plnou silou v noci na dnešek. Virus nazvaný po oblíbeném nápoji programátorů Code Red je mnohem zákeřnější, byť méně ničivý než jeho předchůdce ILY (I LOVE YOU) a podle názoru odborníků se již v posledních dvou týdnech usadil ve statisících počítačů. Jeho výskyt byl odhalen v několika případech i v Česku.

Vlády prakticky všech vyspělých zemí Západu včera horečně varovaly před tímto virem, který měl zahltit internetové servery pracující na platformě Microsoft Windows NT a 2000. Ty využívá přinejmenším čtvrtina internetových serverů na světě.

Bílý dům a ministerstvo obrany USA byly proto nuceny přikročit k mimořádným opatřením. Pentagon například dočasně omezil přístup veřejnosti ke svým serverům.

"V osm hodin večer východoamerického času působením viru závratně stoupne objem komunikace po internetu," varoval včera Ronald Dick, ředitel Národního střediska pro ochranu infrastruktury při FBI. Podle jeho slov už při prvním útoku viru 19. července bylo během pouhých devíti hodin infikováno přes čtvrt miliónu počítačových systémů, v nichž se virus mnohonásobně rozmnožil a po dlouhé hodiny bombardoval internetovou stránku Bílého domu a vyřadil ji dočasně z provozu. Přesto, jak dodal, FBI "neměla důvod k obavám, že budou ohroženy systémy důležité pro bezpečnost" USA.

Jak HN sdělil Jiří Devát, šéf české pobočky Microsoftu, nabídl tento softwarový gigant již před několika dny na svých stránkách správcům sítí k dispozici bezpečnostní "program", který by měl počítače ochránit. Nejvyšší ztráty může Code Red způsobit firmám obchodujícím po internetu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info