Věřitelé chtějí prodat krachující masokombinát

Masokombinát Martinov, který je druhým největších zpracovatelem masných výrobků v České republice, je na prodej. Rozhodl o tom v minulých dnech pětičlenný věřitelský výbor, který od letošního března dohlíží na chod firmy. Tento největší potravinářský podnik v Ostravě je od loňského prosince v konkursu, protože hospodařil s vysokou ztrátou.

"Masokombinát bude nabídnut k prodeji v následujících týdnech. Proces prodeje by měl být co nejrychlejší," uvedla mluvčí firmy Eva Kijonková. Vedení firmy nyní připravuje podklady k tomu, aby mohlo firmu nabídnout případným zájemcům. Správce konkursní podstaty Masokombinátu Martinov Jaromír Blažej už zveřejnil seznam majetku firmy tuzemským zájemcům. O masokombinát se mohou ucházet také firmy ze zahraničí, protože nabídku k jeho prodeji dostanou také hospodářské komory v zemích Evropské unie.

"Během čtyř až šesti týdnů, přesněji do 7. září, by měli být zájemci schopni doručit svou oficiální nabídku na odkup výrobní části Masokombinátu Martinov. Vedle tohoto základního nabídkového řízení na hlavní blok majetku bude správce konkursní podstaty prodávat zvlášť nemovitosti, které nesouvisejí s klíčovou produkcí firmy," řekla Kijonková. Zbývající majetek podniku tvoří ubytovna, rekreační zařízení a výpočetní středisko.

Nového kupce firmy vybere ze seznamu případných zájemců věřitelský výbor. Může se stát i to, že masokombinát nezíská žádný ze zájemců, protože se mezi nimi nenajde žádný vhodný kandidát pro bezproblémový prodej. Věřitelský výbor by v takovém případě firmu neprodal.

Masokombinát Martinov se dostal loni v zimě do konkursu kvůli špatnému hospodaření. Také letos firma hospodařila do konce měsíce května se ztrátou ve výši 9,7 milionu korun. Počet zaměstnanců firmy se snížil od loňského roku přibližně z jednoho tisíce na šest set. Strach o práci mají také zbývající zaměstnanci.

"Bylo by dobré, kdyby masokombinát konečně někdo koupil a zachránil ho před úplným úpadkem. Pokud se nenajde nějaký zájemce, firma se sama těžko vypořádá se svými problémy. Nevěřím tomu, že by se pak zase nepropouštělo," uvedl jeden z pracovníků řeznického provozu firmy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info