Hovězí mícha musí být dobře vyjmuta z těla

Masnu Studená na Jindřichohradecku v úterý navštívila skupina zástupců státní veterinární správy a obchodníků z Bosny a Hercegoviny, kteří se v souvislosti s nemocí šílených krav zajímali o státní veterinární dozor. Od 1. července se po porážce hovězích kusů starších dvanácti měsíců odebírá specifikovaný rizikový materiál, což jsou hlava, mandle, oči, celá mícha a střeva a je samostatně svážen do Veterinárního asanačního ústavu v Chotýčanech.

Zde se z něho vyrábí masokostní moučka, která bude zneškodněna, aby se nedostala k žádnému dalšímu využití.

"Všude dělá největší problémy dokonalé vyjmutí míchy, což právě kontroloři ze zahraničí ve Studené sledovali. A shledali, že tato tkáň je odebírána dobře a ocenili, že státní veterinární dozor je zde na vysoké úrovni," sdělil nám ředitel Okresní veterinární správy v J. Hradci Ludvík Fabeš.

Podle dostupných informací bylo na Jindřichohradecku k 26. červenci vyšetřeno na BSE celkem 940 kusů skotu. Jsou zde zahrnuty vzorky jak v rámci státem hrazeného monitoringu a z podezřelých zvířat, tak i komerční, které si na vlastní náklady nechává dělat zpracovatel. Jedno vyšetření stojí 1600 korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info