Na Hané špatné brambory

Hanačky mají v hrncích mizerné brambory

Kvalitu brambor nabízených na pultech prodejen a stánků v Olomouckém kraji si vzali na mušku pracovníci olomouckého krajského inspektorátu České zemědělské a potravinářské inspekce. Ve srovnání s loňskem zkontrolovali v prvním pololetí jednou tak velký počet vzorků tuzemskými kuchařkami nejčastěji používané suroviny. Nad výsledkem několikaměsíčního inspekčního tažení neskrývají rozčarování - za vyšší cenu dostali lidé horší zboží.

Inspektoři zakázali prodej více než 15 tisíc kilogramů suroviny a hříšníky, kteří špatné brambory nabízeli, čeká finanční postih. Inspektoři zkontrolovali po celém kraji sto třicet vzorků brambor, z nichž více než polovina byla špatná. Nejčastěji byly brambory nahnilé, objevovala se plíseň, dužnina byla místy černá.

" Rozhodně ale nelze říct, že polovina brambor na každé tržnici či v obchodě je špatná. Nevyhovujících vzorků je však v letošním roce skutečně překvapivě hodně ," komentoval před pár dny skončené kontroly náměstek ředitele olomouckého krajského inspektorátu České zemědělské a potravinářské inspekce Antonín Holiš.

V loňském prvním pololetí inspektoři prověřovali přes šest desítek vzorků brambor, z nichž dvanáct bylo špatných. " V letošním roce, kdy brambory podražily, jsme se na ně více zaměřili a zkontrolovali jich jednou tolik. Výsledek je takový, jaký je ," poznamenal Holiš.

Inspektoři prověřovali nejen kvalitu, která nejvíce trápí spotřebitele, ale i to, zda prodejci nabízejí pod jednou odrůdou brambor skutečně jeden druh. " Takzvanou odrůdovou pravost pozná hospodyňka, když brambory vaří. Pokud prodejce zamíchal do bedny na pultě různé odrůdy, některé brambory v hrnci mohou být rozvařené, zatímco jiné jsou ještě tvrdé ," poznamenal Holiš. Z devatenácti kontrolovaných vzorků nových brambor, z nichž třináct pocházelo ze zahraničí, odhalili inspektoři různé odrůdy ve třech případech.

Na špatné kvalitě pozdních brambor se podle Holiše podepsala zejména nepřízeň počasí v minulém roce, kdy zemědělci bojovali nejprve s ničivým suchem a poté s neustávajícími dešti. Nedobrou jakost nových brambor zapříčinilo především jejich nevhodné skladování a špatná manipulace během cesty na prodejní pulty.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info