Zvýšené náklady při pěstování geneticky modifikovaných rostlin?

Výsledky výzkumu, který realizoval WWF (World Wildlife Fund) se ve Švýcarsku staly podnětem pro obnovení diskuse o aplikaci geneticky změněných organismů v zemědělství. Byla provedena analýza oblasti genetické modifikace organismů. Do analýzy byly zahrnuty tyto produkty: pšenice, kukuřice, řepka, brambory, vepřové maso a mléko.

Pověřená poradenská firma Basler + Partner dospěla k závěru, že rolníci používáním GMO nezískají žádné výhody, ale naopak, jejich náklady se nepoměrně zvýší. Toto zvýšení vznikne potřebou oddělovat GMO od tradičních plodin, náklady na získávání surovin, na deklaraci a rozličné kontroly. Přitom bude hrát nemalou úlohu i otázka bezpečnosti potravin. Aby se zabezpečila produkce bez GMO, je třeba porosty chránit před opylením pylem GMO - rostlin. V maloplošném zemědělství, které je pro Švýcarsko typické, bude možné zabezpečit "soužití" obou způsobů produkce pouze s vynaložením velkého úsilí a vysokých nákladů.

Požadavek WWF nepoužívat GMO v zemědělské výrobě podpořila i Unie švýcarských producentů (Union des Producteurs Suisse), dále společnost Bio Suisse a nadace na ochranu spotřebitele. Švýcarský svaz rolníků oznámil, že souhlasí s výsledky studie a podporuje požadavek, aby se do roku 2010 nepovolilo komerční uvolnění GMO.

Organizace GenSuisse a InterNutrition zpochybňují výsledky WWF a považují je za tendenční.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info