Další přestřelka o cenách řepky

Zhruba o 1 300 korun více za tunu řepky by mohli dostat zemědělci v případě, pokud by její domácí zpracovatelé zvýšily výtěžnost oleje z řepky o deset procent. Vyplývá z materiálu předsedy Svazu zemědělských družstev a společností Miroslava Jirovského, který porovnává náklady na zpracování řepky v ČR a zahraničí.

Současná výtěžnost činí podle Jirovského 30 procent hmotnosti řepky. Průměrná olejnatost řepky je přitom 44 až 46 procent, ztráty při zpracování činí podle něj v zahraničí tři až sedm procent, výtěžnost tedy činí zhruba 40 procent. "Teoreticky, kdybychom jen zvýšili výtěžnost oleje ze 300 na 400 kilogramů z tuny řepky, mohli by zemědělci dostat o více než 1 300 korun 7 800 korun) za tunu řepky, nebo kupovat řepkové pokrutiny za 30 procent ceny řepky (2 150 korun)," uvádí Jirovský.

"Z matematického hlediska jsou uvedené propočty správné, ovšem z hlediska zpracovatelů nelze danou problematiku takto paušalizovat. Je nutno brát v úvahu technologickou vybavenost jednotlivých producentů, od níž se odvíjí výtěžnost a samozřejmě i nákladovost. Lze říci, že ke zvyšování výtěžnosti dochází přímou úměrou se zvyšováním nákladů," uvedla k tomu pro Agris tisková mluvčí nejvýznamnější domácího zpracovatele olejnin, Marie Logrová z akciové společnosti Setuza. Výtěžnost 40 procent lze přitom podle jejích slov dosahovat v případě, že zpracovatelé disponují technologiemi jak na lisování, tak na extrakci. Setuza takové technologie má, ale například Milo Olomouc nebo další drobní zpracovatelé extrakční jednotky nemají.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info