Masokombinát Bilbo ovládne Beck

Do potravinářství vstupuje první zahraniční investor z oboru uzenin a masných produktů.

Stanislav Šetina

Společnost Euroex Praha, partner německé firmy Fleischwerke Beck GmbH Kaiserslautern (Beck), ovládne masokombinát akciové společnosti Bilbo Most.

Rozhodl o tom včera výbor věřitelů, který vznikl krátce potom, když se masokombinát na konci minulého roku dostal do konkurzu.

Rozhodnutí věřitelů přivítal správce konkurzní podstaty Zdeněk Růžek s poukazem, že firmu sice udržel v provozu, avšak v mantinelech, které značně omezovaly její vývoj a pozici na trhu.

Výbor věřitelů si včera vybíral jen ze dvou nabídek za nimiž stál, zahraniční kapitál. Německý investor dostal přednost před českofrancouzskou společností Sofil.

Růžek však dodává, že obě nabídky si byly velice blízké. Beck, zastoupený českou společností Euroex, musí nejpozději do konce září splnit podmínky finančních garancí.

Pokud tak neučiní, může správce konkursní podstaty od smlouvy odstoupit. Nájemní podmínky by po jednom roce měl vystřídat převod vlastnických práv k akciím Bilba. Žádná ze stran ale neuvádí, za jakých finančních podmínek transakce proběhne.

»Možná se dovídáme o novém lídrovi v oboru zpracování masa a uzenin. Zatím v republice chyběl a nikdo z domácích investorů na to neměl. Osobně vstup zahraničního odborníka vítám, i když Bilbo prozatím svou kapacitou obhospodařuje jen zhruba jedno procento domácího trhu,« uvedl předseda sdružení českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser.

Bilbo Most vzniklo v září 1995. Na stavbu poskytla úvěr Komerční banky ve výši 220 miliónů korun. Masokombinát patří k nejmodernějším provozům v republice. Do konkursu se Bilbo dostala vinou cenového vývoje vepřového masa v loňském roce, ale také pro některá chybná rozhodnutí bývalého managementu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info