V dresinku Spak toxin nebyl

Výrobek firmy Spak-VSD Austria Francouzský dressing není zdraví škodlivý ani nebezpečný a může se opět prodávat.

Opakované testy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) totiž nepotvrdily, že francouzská omáčka obsahuje jedovatý enterotoxin. SZÚ proto revidoval své původní stanovisko. "Francouzský dressing neobsahuje a neobsahoval detekované množství stafylokokového enterotoxinu A-D (E)," uvádí se ve zprávě SZÚ podepsané vedoucím Národní referenční laboratoře pro stafylokoky RNDr. Petrem Petrášem, které firma Spak v pondělí zveřejnila na svých internetových stránkách. Toto stanovení následuje na základě opakovaných zkoušek dvou státem akreditovaných laboratoří. Podle jejích výsledků nebyl potvrzen výskyt enterotoxinu ani bakterie stafylokoku aureus v žádném z odebraných vzorků ze všech výrobních šarží francouzského dresinku od září 2001 do dubna 2002. Toxin nebyl prokázán ani v inkriminovaném vzorku z 11. a 13. listopadu 2001. "Při prvních zkouškách muselo dojít k falešně pozitivním výsledkům," domnívá se vedení firmy Spak. Výsledky prvního zkoumání ukazovaly, že dresink v uvedených dnech obsahuje stafylokokový enterotoxin, který vyvolává silnou nevolnost a průjmy. Hlavní hygienik ČR Michael Vít proto minulý čtvrtek zakázal jeho prodej.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info