Českokrumlovský pivovar dodával zaplavené pivo

Lidem, kteří nakoupí zaplavené potraviny, hrozí vážné zdravotní komplikace. Přes důrazná varování se stále objevují chytráci, kteří se snaží závadné zboží prodávat.

Mnozí výrobci a prodejci si stále myslí, že jim za prodej zaplaveného zboží nic nehrozí, a tak se stále v obchodech objevují závadné potraviny.

"Máme už sedmnáct případů, kdy se prodávaly potraviny, které prokazatelně přišly do styku se záplavovou vodou," řekla ve středu Daniela Kolejková, tisková mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce. Většinou šlo o malé provozovny, ale objevily se i velké ryby. "Podle zjištění inspekce například pivovar Eggenberg z Českého Krumlova dodal nejméně šesti prodejnám lahvové pivo, které pocházelo ze zaplavených zásob," uvedla mluvčí inspekce. "Lidé si proto musí odpustit tradiční české pití přímo z lahve. Nápoj je třeba si nalít do sklenice," řekl lékař Tomáš Líska z Prahy. Nelze totiž vyloučit, že přes přísné plošné kontroly ke spotřebiteli závadná potravina či nápoj nepronikne.

"Nejen ze zaplavené lahve, ale především z kontaminovaných potravin si člověk může přivodit vážné komplikace, například salmonelu či nemoci způsobené bakteriemi, plísněmi a vším, co po povodních dělá potraviny rizikové," dodal lékař.

Inspektoři zkontrolovali už téměř 1500 prodejen potravin. Obchodník, který prodává závadné zboží, zaplatí citelné pokuty.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info