Výsekové maso z pultů nemizí, řezníci našli fintu

Ačkoli od 1. července se nesmí prodávat maso z takzvaného nuceného výseku, zákazníci, kteří o ně kvůli nízké ceně mají zájem, ho seženou. Někteří řezníci už našli způsob, jak je na pultech udržet.Obchod s laciným masem z nuceného výseku kvete dál, i když je od 1. července vyhláškou zakázán. Šikovní řezníci si už našli cestičky, jak zákaz obejít.

Fintu vysvětluje řezník ze středních Čech, který si z pochopitelných důvodů přál zůstat v anonymitě. "Zaměnili jsme jen pojmy. Zakázané podmíněně poživatelné maso se nahradilo masem výrobním a jedeme dál," řekl řezník.

V praxi to znamená, že maso z nuceného výseku označené jako výrobní, jež se musí tepelně opracovat, mohou odebírat řezníci, kteří mají i zpracovnu masa.

"Ať mi ale někdo vypráví, že pravou svíčkovou zpracuje do buřtů nebo do sekané a neprodá ji za slušnou cenu hospodskému nebo zákazníkovi," dodal řezník.

Nejhorší je, že takové maso se občas v restauraci zpracuje na syrový tatarský biftek či krvavý biftek. Strávníci riskují zdravotní komplikace. "Dobytče, které skončilo na nuceném výseku, mohlo být léčeno antibiotiky ve velkých dávkách," uvedl internista Pavel Landa z Hradce Králové.

"Pokud takové maso jí člověk, vystavuje se nebezpečí, že jeho organismus nebude v případě onemocnění na antibiotika reagovat," dodal lékař.

V Praze ze 14 prodejen výsekového masa, které působily před 1. červencem, nejméně dvě prodávají dál pod původním označením. Tramvajové stanice jsou oblepeny letáky nuceného výseku z Uhříněvsi, který nabízí maso za tak nízké ceny, že není pochybností o jeho původu.

"Je to zásadní porušení veterinárního zákona i vyhlášek," uvedl veterinář z Prahy. "Pokud zjistím, že obchodník prodává výrobní maso bez úpravy, hrozí mu pokuta desítek až statisíců korun i ztráta živnostenského oprávnění," dodal.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info