O ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských výrobků a potravin

Ministerstvo zemědělství ČR ve spolupráci s Úřadem průmyslového vlastnictví v Praze vydává tiskovou zprávu, která je určena všem výrobcům a zpracovatelům zemědělských výrobků a potravin, kteří využívají pro označování svých produktů údaje o původu zboží. Především pak je určena všem, kteří mají zájem o pokračování dosavadní právní ochrany zeměpisných označení či označení původu (dále zkráceně ZO/OP) v rámci společného evropského trhu. Jako příklady čs. ZO/OP uvádíme "Karlovarské oplatky", "Znojemské okurky", "Pravé olomoucké tvarůžky", "Smíchovský Staropramen", "Třeboňský kapr".

Tyto údaje o původu zboží jsou dosud právně chráněny na národní úrovni - zápisem do rejstříku vedeného Úřadem průmyslového vlastnictví v Praze (podle zákona č. 159/1973 Sb., od r. 2002 podle zákona č. 452/2001 Sb.). Některé údaje o původu jsou chráněny i na mezinárodní úrovni (podle Lisabonské dohody, cca ve 20 členských státech) nebo podle dvoustranných smluv uzavřených v minulosti s Rakouskem, Portugalskem a Švýcarskem, a dále existuje řada ZO/OP, která jsou z minulého období chráněna na Slovensku.

Vstupem ČR do EU, tj. od 1. 5. 2004, se i na tuto oblast začnou vztahovat evropské předpisy, v daném případě Nařízení Rady (EHS) 2081/1992 "o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských výrobků a potravin". Podle výkladu Evropské komise, podaného k tomuto Nařízení, mohou být nadále ZO/OP chráněna za podmínky, že bude požádáno o jejich ochranu na úrovni evropské, tedy podle uvedeného Nařízení Rady (EHS) 2081/1992, a samozřejmě s kladným výsledkem.

Evropská komise připravuje v současné době Nařízení Komise, podle nějž bude možno požádat o registraci výše zmíněných ZO/OP podle NR (EHS) 2081/1992 ve lhůtě 6 měsíců od našeho vstupu do EU, tedy nejpozději do 31. 10. 2004. Za účelem získání ochrany ZO/OP v zemích Evropské unie tedy doporučujeme všem výrobcům a zpracovatelům, aby se připravili na včasné podání přihlášek k registraci. Zejména je třeba věnovat pozornost kvalitnímu zpracování tzv. specifikací označovaných výrobků. Obsah specifikace je uveden jak v samotném nařízení Rady (EHS) 2081/1992, tak i v čs. zákoně č. 452/2001 Sb. Žádosti o ochranu ZO/OP v EU, doplněné podrobnou specifikací, se budou podávat prostřednictvím Úřadu průmyslového vlastnictví v Praze, který je bude dále předávat do Evropské komise. Je třeba počítat s dvouměsíční lhůtou, kterou bude mít tento Úřad na zhodnocení úplnosti přihlášky (podle zákona č. 452/2001 Sb.). Dále je nutno vzít v úvahu, že v případech, kdy je na vymezeném území více výrobců či zpracovatelů, kteří daný výrobek vyrábějí a označují stejným ZO/OP, může žádost o registraci podávat pouze sdružení, které vypracuje k danému výrobku společnou specifikaci. Nařízení Rady (EHS) 2081/1992 se netýká např. vína, alkoholických nápojů ani minerálních vod.

Z Evropské komise očekáváme podrobnější informace ve věci ZO/OP, např.pokyny pro zpracování přihlášek; veřejnost s nimi bude včas seznámena. S dotazy je možno se obracet na Úřad průmyslového vlastnictví v Praze (tel. č. 220383240, 220383328), případně na Ministerstvo zemědělství ČR (tel. č. 221812303, 221812569, 221812074). Internetová adresa Úřadu průmyslového vlastnictví, kde je k dispozici i seznam ZO/OP registrovaných v národním rejstříku, zní: www.upv.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info