Maso zdražuje, zákazníci ale ušetří při nákupech brambor

Cena vepřového a hovězího masa od začátku července stoupla, což může být odrazem nepřetržitého růstu farmářských cen v posledních týdnech. Vyšší výdaje za maso ale mohou lidem kompenzovat menší útraty při nákupech zeleniny, zejména brambor. Vyplývá to z pravidelného šetření, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Vepřová pečeně s kostí se na pultech obchodů prodávala ve 29. týdnu v průměru za 111,03 koruny za kilogram a proti 27. týdnu zdražila téměř o dvě procenta. Růst cen hovězího zadního byl poloviční. Masny hovězí prodávaly za 153,31 Kč/kg, což je o 1,1 procenta více než před dvěma týdny. Zákazníci ale mohli ušetřit peníze u zelinářů. Za rané brambory platili 9,27 Kč/kg, a ze svých peněženek tedy vydávali o šestinu méně peněz než koncem června. Levněji nakupovali také mrkev, rajčata a papriky, zatímco za jablka, pomeranče a banány museli tentokráte připlatit. Nízké ceny zeleniny jsou zejména v Pardubickém kraji, kde například kilogram rajčat stojí v průměru 24,02 Kč a brambor 8,35 Kč. Naproti tomu na Zlínsku platí zákazníci za rajská 29,81 Kč/kg a v jižních Čechách vyjdou brambory na 10,39 Kč/kg. Podobné cenové rozdíly jsou v regionech i u ostatních potravin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info