Češi jedí méně chleba, půl metráku ročně

Každý Čech sní za rok přes půl metráku chleba. Podle Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky je to přesně 54,5 kilogramu. To je sice oproti konce 80. let asi o čtyři procenta méně, přesto si chléb mezi pečivem drží rozhodující podíl. A to i přes to, že spotřeba rohlíků, housek, koláčů, bábovek a dalších druhů pšeničného pečiva stoupla o třetinu na 44 kilogramů na hlavu ročně.

Češi konzumují také více trvanlivého pečiva, jako jsou sušenky a oplatky. Dopřejí si ho zhruba 7,7 kilogramu na osobu ročně, což je proti roku 1989 nárůst téměř o pětinu. Velký rozmach zaznamenaly těstoviny, kterých se v tuzemsku sní kolem šesti kilogramů na hlavu ročně, tedy dvojnásobek proti úrovni z konce osmdesátých let.

Podle generálního ředitele společnosti Odkolek Jana Jedličky získalo hodně na oblibě celozrnné pečivo, kterému se dává proti bílému přednost v rámci zdravé výživy.

V plněném pečivu dříve převládalo hlavně sladké, protože šlo o tradici. Pekaři také měli obavy vpustit do provozu maso či masné výrobky a polotovary, které představují vyšší riziko z hlediska bezpečnosti potravin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info