Počasí nahrává chorobám révy, která je vegetačně o 10 dní pozadu
28.07.2004 | SRS ČR
Vývoj počasí za poslední dva týdny nahrává především na jihu Moravy rozvoji chorob vinné révy, která je v růstu opožděna asi o deset dnů. Velmi dobré podmínky má nyní padlí révy, neboli oidium. Lokální výskyt na listech i mladých hroznech zjistili pěstitelé i na Břeclavsku, kde mají doporučeno provést dvě chemická ošetření ve zkráceném intervalu. Vyplývá to z údajů Státní rostlinolékařské správy. Ochrana proti chorobám však drobné pěstitele finančně značně zatěžuje. "Náklady se zvedly několikanásobně a některým vinařům to může způsobit potáže," řekl Jaromír Čepička z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Drobný vinař si totiž kupuje malá balení přípravků, která mohou být až dvacetkrát dražší než z velkoobchodu.
Přibližně před měsícem zaznamenali na vinicích v regionu i výskyt plísně révové, neboli perenospory. Předseda ZD Sedlec Jan Hajda se domnívá, že někteří pěstitelé chemickou ochranu proti hrozícím chorobám révy nezvládají. Násada je však podle jeho slov slibná a zřejmě lze očekávat vyšší průměr výnosů než loni. Ten dosáhl 5,7 tuny z hektaru. Aktuální vývoj počasí si naopak pochvaluje vinař František Trefilík z Novosedel na Břeclavsku. "Je větrno a ochladilo se, což je lepší než vlhko a dusno, ideální pro houbové choroby," uvedl s tím, že chemická ochrana byla letos asi o třetinu náročnější. Podle Čepičky se však vegetace révy rozhodně může vylepšit, i když hrozny nedosáhnou takové kvality a cukernatosti jako loni. "Teploty nejsou vysoké, takže výsledný cukr bude v rámci širokého průměru," doplnil odborník. Réva "nasadila" velmi dobře a některé porosty mají i čtyři hrozny na jednom letorostu. Počasí se však projevilo na poměrně dlouhé době kvetení révy, kde u citlivých odrůd poškodil květy déšť a hrozny takzvaně "sprchly". V loňském roce dostávali pěstitelé za jeden kilogram hroznů při průměrné cukernatosti 19,7 stupně podle statistických průměrů 14,70 Kč. Bylo to téměř o jednu korunu meziročně více. Náklady se přitom pohybují podle odborníků v rozmezí devět až 14 Kč/kg.
Další články v kategorii
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)

Tweet



