S pokračujícím létem klesá především cena zeleniny

S pokračujícím létem klesá především cena zeleniny. Levnější jsou papriky, brambory i mrkev. Růst farmářských cen hovězího a vepřového se na pultech obchodů příliš neprojevil, maso zdražilo jen nepatrně. Vyplývá to z pravidelného šetření, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Vepřová pečeně s kostí se na pultech obchodů prodávala ve 31. týdnu v průměru za 112,98 koruny za kilogram a proti 29. týdnu zdražila téměř o dvě procenta. Hovězí prodávaly masny za 154,53 Kč/kg, což je o 0,8 procenta více než před dvěma týdny. V obchodech potěší zákazníky především úsek zeleniny. Téměř o pětinu na 52,92 Kč/kg klesla za posledních 14 dní cena paprik. Za rané brambory si zelináři účtovali 8,01 Kč/kg, což je o 1,26 Kč méně než v polovině července. Levněji lidé nakupovali také mrkev a rajčata, zatímco za jablka a pomeranče museli tentokráte připlatit. Vyšší cenu zaznamenali statistikové také u rýže a cukru. Za nejvyšší cenu prodávají hovězí v Plzeňském kraji, kilogram zadního bez kosti zde stojí 165,30 Kč, zatímco na druhém konci republiky v Moravskoslezském kraji platí lidé za hovězí 147,13 Kč/kg. Podle zjištění ČSÚ také neplatí pravidlo, že určité druhy potravin jsou nejlevnější v krajích, kde se již tradičně produkují. V kraji brambor na Vysočině není jejich cena zdaleka nejnižší a také na jihu Moravy je zelenina dražší než v některých ostatních regionech.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info