Vinaři mohou produkovat i zemské víno

Domácí vinaři mohou po vstupu do Evropské unie vyrábět i tzv. zemské víno, tedy z hlediska předpisů EU stolní víno s geografickým původem. Mohou tak získat za svůj produkt vyšší cenu, někde na úrovni mezi víny stolními a jakostními. Minimální cukernatost musí být však 14 stupňů a je stanoven i maximální výnos 12 tun z hektaru. Na nedávném Dni vinohradu v Hustopečích to uvedl předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo. Vinařský zákon umožňuje vyrábět zemské víno moravské nebo české. Na etiketě je také možno uvádět odrůdu a hrozny na rozdíl od jakostního vína nepodléhají zatřídění. "V EU tvoří 60 procent produkce vína stolní a z toho ve Francii až 80 procent víno zemské," poznamenal Sedlo. Produkce vína z nových států EU tvoří podle něj jen zhruba čtyři procenta celkového objemu výroby zemí bývalé patnáctky. I když se trh již otevřel, překotný vývoj cen vína nenastal. Dováželo se hlavně stolní víno z Rakouska, Španělska a Itálie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info