Žádaný je masný skot s větší délkou těla
26.08.2004 | ÚZPI
Na mezinárodním sympoziu o skotu plemene limousin v Cumbrii se hovořilo o jedné z vlastností, která by měla být dále zlepšovaná, protože ovlivňuje ziskovost chovu tohoto plemene; jedná se o délku těla.
Podle odborníků leží významná oblast na těle vykrmovaného skotu mezi plecí a bedry. V zadních čtvrtích, na jejichž osvalení se dříve kladl důraz, se vyvíjí maso druhořadé kvality. Zadní partie jsou sice významné, ale ne tak jako oblast mezi plecí a bedry, která představuje skutečnou hodnotu jatečného těla. Osvalení zadní části jatečného těla sice zvyšuje jatečnou výtěžnost, ale maso není prvořadé kvality. Ředitel ABP uvedl, že tato skutečnost nebyla zohledněna v současném hodnotícím systému vykrmovaného skotu ve Velké Británii a také, že šlechtitelé měli usilovat o býky a krávy s delším tělem, jejichž potomci by produkovali žádanou oblast jatečného těla o větší délce.
Fmrs Wkly, 141, 2004, č. 7, s. 36
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



