Spotřebitelé začínají znovu důvěřovat drůbežímu
03.11.2005 | Euractiv.cz
Podle zprávy agentury v některých zemích – především na jihu Evropy – nedůvěra v drůbeží maso přetrvává. Prodej kuřat v Evropě klesl poté, co se objevil v Rumunsku, Turecku a Chorvatsku virus H5N1. Prodeje drůbežího se podle Reuters stabilizují ve Francii, Británii i Německu.
V České republice začalo být drůbeží maso populární především v uplynulých dvou letech. Jeho spotřeba vzrostla na 25 kilogramů na osobu a rok, což je nad průměrem EU. Důvodem růstu spotřeby drůbežího v minulých letech byly jednak příznivé ceny proti ostatním druhům masa, rozšíření více zpracovaných výrobků na tuzemském trhu, snadná a rychlá kuchyňská úprava a v 90. letech také zdravotní osvěta. Podle statistiky nyní každý Čech sní v průměru kolem 80 kilogramů masa ročně. Z toho zhruba polovinu tvoří vepřové, následuje s 25 kilogramy drůbeží a zhruba jedenáct kilogramů představuje hovězí, které naopak zaznamenalo od roku 1989 výrazný ústup z českých jídelníčků.
Podle obchodníků v Česku ptačí chřipka poptávku po drůbežím mase příliš nesnížila.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



