Brusinky mají zřejmě i antivirové účinky
07.11.2007 | ÚZPI
Výzkumníci z Mount Sinai School of Medicine a New York University zjistili, že brusinková šťáva nechrání pouze před bakteriální infekcí, ale může rovněž působit proti některým kmenům virů. Brusinky velkoplodé (Vaccinium macrocarpon) vykazují antibakteriální schopnosti a jsou již dlouho považovány za přírodní lék proti bakteriím způsobujícím infekce močového traktu. Konzumace brusinek nebo brusinové šťávy zřejmě napomáhá snižovat adhezi některých druhů E. coli ke stěnám močového traktu. Nyní se ale ukazuje, že brusinky mají vedle antibakteriálních i antivirové účinky.
Na zmiňovaných pracovištích byly testovány účinky brusinkové, pomerančové a grapefruitové šťávy proti infekci bakteriofágem T2, T4 a opičímu rotaviru SA-11. Testy byly prováděny in vitro na kulturách jaterních buněk afrických zelených opic. Brusinková šťáva redukovala infekčnost bakteriofágu T2 a T4 na nedetektovatelnou hladinu, s rychlým účinkem v závislosti na dávce. Při použití pomerančové, resp. grapefruitové šťávy se infekčnost snížila pouze o 25–35 % . Zjištěné účinky brusinek je třeba dalšími studiemi ověřit in vivo a objasnit mechanismus jejich působení.
Více informací na adrese
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=233#1
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



