Zeolit snižuje riziko výskytu mléčné horečky
23.11.2007 | ÚZPI
Dvoutýdenní aplikace zeolitu redukovala riziko vzniku mléčné horečky u dojnic po otelení.
Analýza výsledků dvoutýdenního podávání syntetického hlinitosodného silikátu (křemičitanu) zeolitu prokázala, že u pokusných dojnic došlo ke snížení rizika výskytu mléčné horečky, žádný negativní vliv přídavku této sloučeniny na organismus zvířat nebo životní prostředí prokázán nebyl.
Především u starších krav po třetím nebo dalších otelení působí tato látka antagonistiky vůči poklesu hladiny vápníku po otelení a tím snižuje riziko vzniku mléčné horečky. Vysoká dávka zeolitu (převyšující 500 g za den nebo 25 až 50 g na kilogram krmiva) ale měla za následek sníženou chuť k žrádlu a způsobila také karenci fosforu. Analýza však prokázala, že se jednalo o přechodný jev. Množství vyprodukovaného mléka, ani jeho složení přídavkem zeolitu ovlivněno nebylo, takže nezpůsobilo žádné měřitelné změny, důležité v hlediska spotřebitelského. Nebyl doložen ani výskyt negativní reakce u telat, ani zatížení životního prostředí.
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



