Probiotika – přátelé nejbližší
29.11.2007 | ÚZPI
Je popsán význam probiotik, mechanismus jejich působení a zdroje probiotik ve stravě.
Je popsáno složení střevní mikroflóry se zaměřením na pozitivně působící probiotické organismy. Je zdůrazněno vytvoření rovnováhy mezi enteropatogeními bakteriemi, neutrálně působícími mikroorganismy a probiotiky, tj. mikroorganismy, které vykazují příznivé účinky na zdraví konzumenta. Probiotika získává spotřebitel ze stravy. Účinnost probiotik závisí na jejich odolnosti vůči prostředí trávicího traktu a na schopnosti přežít a ve střevech se pomnožovat. Je uveden mechanismus působení probiotik. Důležitou vlastností je jejich odolnost vůči žlučovým kyselinám a snášení teplot kolem 40 °C. Za dobrý zdroj probiotik v naší stravě lze považovat kysané mléčné výrobky, zejména jogurtové kultury, případně obohacené o bifidobakterie, speciální kysané mléčné nápoje, vysokodohřívané tvrdé sýry, mléčným kysáním konzervovaná zelenina (kysané zelí, rychlokvašené okurky) a šťáva z kysaného zelí. Naopak méně z hlediska probiotických kultur vhodné jsou zakysané smetany, termizované dezerty a tavené sýry. Důležité jsou i prebiotika, tedy látky pro střevní výživu probiotik.
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



