Stock Plzeň začne distribuovat vermuty Garrone
16.01.2008 | Agris
Stock Plzeň, největší domácí výrobce lihovin, uzavřel distribuční smlouvu s italským výrobcem vermutů a aperitivů, firmou RO.DI.A. Jak dnes přitom informoval mediální zástupce Stocku Jiří Janoušek, firma se tak stala výhradním distributorem populárních výrobků značky Garrone. „Ta je především synonymum vynikajících vermutů. Značka Garrone patří na českém trhu k nejoblíbenějším vermutům a její tržní podíl je zhruba čtvrtinový,“ konstatoval Janoušek.
V loňském roce činily prodeje vermutů Garrone na českém a slovenském trhu zhruba 450 tisíc litrů. „Naším cílem je jen v letošním roce zvýšit prodeje o pětinu. Myslíme, že na to Garrone má jednoznačný potenciál,“ uvedl ředitel prodeje a marketingu Stocku Plzeň Richard Švéda.
Výrobky Garrone bude Stock Plzeň na trhu nabízet v pěti variantách: Bianco, Rosso, Extra Dry, Cherry a Bitter. Garrone Bianco je klasickým a nejoblíbenějším vermutem Garrone. Vyrábí se z vybraných druhů bílých vín nejvyšší kvality, dle původní receptury, která vyžaduje směs alpských bylin a exotického koření. Má světle zlatavou barvu a příjemnou aromatickou vůni. Garrone Rosso je kořeněný vermut s nezaměnitelnou chutí. Vyrábí se z bílého vína a výtažku ze směsi aromatických bylin. Jeho tmavě zlatavá barva se získává přidáním karamelu. Garrone Extra Dry je suchý vermut vyráběný z bílého vína a výtažku směsi volně rostoucích alpských bylin a koření. Jeho suchá chuť má lehký citrusový nádech a vůni dominuje jalovec a heřmánek. Mimoto Stock Plzeň do distribuce převzal rovněž aperitiv Garrone Cherry, vyráběný z drcených višní a vyzrálého červeného vína. A konečně bude nabízet likér Garrone Bitter. Temně červený Garrone Bitter v sobě spojuje hořkost enciánu a rebarbory se sladkou chutí pomeranče, vanilky a malin.
Historie vermutů sahá až do 18. století, kdy italský mnich Antonio Carpano zřejmě jako jeden z prvních začal víno obohacovat nejrůznějšími bylinnými extrakty. Takové víno bylo používáno pro léčení zažívacích potíží. Brzy se však zjistilo, že povzbuzuje chuť k jídlu a vermuty se staly populárními aperitivy. Při výrobě vermutů se nejdříve vybrané bylinky (používá se například muškátový oříšek, hřebíček, máta peprná, hořec, meduňka a nejrůznější alpské byliny) louhují v lihu či ve vinném destilátu. Naprosto nezbytnou bylinou je pelyněk pravý, jehož označení wermut (německy) či wormwood (anglicky) také dalo vermutům jméno. Výluh se pak míchá s dalším lihem, cukrovým sirupem a sladkým révovým vínem. První vermuty vznikly v italském Turíně a v jeho nejbližším okolí. A právě v tomto regionu, ve městě Canti nedaleko Turína, se dodnes vyrábí i vermuty Garrone.
Další informace: agentura 4JAN, Jiří Janoušek
tel.: 22224 2445, 603-820383, e mail: janousek@4jan.cz
Další články v kategorii
- Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku (26.04.2024)
- Komunitní energetika je o krok blíž. Do druhého kola energetických společenství postupuje 57 komunitních projektů (26.04.2024)
- Greenpeace: Lesy ČR možná pokácejí přes 15.000 starých stromů v Krušných horách (26.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)
- Prouza: Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na úrodě jinde v Evropě (26.04.2024)