Netradiční potraviny s kofeinem
25.03.2008 | ÚZPI
Pro příznivce kofeinu, kterým není příjemná hořká příchuť navrhl Dr. Robert Bohannon – vědec zabývající se molekulárními vědami na Baylor College of Medicine, přísadu, která umožňuje přidávat kofein do běžných potravin v každodenní stravě. Kofeinovou přísadu „Encaff“ v mikrokapslích lze použít např. do koblih (BuzzTM) a bagel (BuzzedTM) do gum, snídaňových tyčinek a směsí šťáv a jogurtů „smoothies“, takže není nutné při snídani kombinovat třeba koblihy a kolu. Takové potraviny pak mohou obsahovat v jedné porci 50 – 100 mg kofeinu, což je množství obvyklé ve standardním šálku kávy.
Další možností využití nearomatického kofeinu je pivo. Pivo s kofeinem uvedl v r. 2005 na trh Anheuser Bush s označením „BE“ (Bud Extra) a s obsahem 54 mg kofeinu v plechovce a s příchutí připomínající borůvky a trochu i višně či tangerinky. Tuto směs stimulantu a depresiva je třeba ochutnat. Dnes již je na trhu řada dalších piv s kofeinem, např. Labatt’s Shok (60 mg kofeinu), Molson’s Kick (55 mg kofeinu).
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



