Salmonela hrozí. Hygienické kontroly nestačí

Dáte si obložený chlebíček nebo grilované kuřecí stehýnko a máte na krku pořádný problém. Léto je totiž oblíbeným obdobím zákeřné nemoci salmonelózy.

„Nejpočetněji zastoupenou zasaženou věkovou skupinou byly děti ve věku 0 - 4 roky. Z konzumovaných potravin jsou na vině nejčastěji vejce a drůbeží maso,“ upřesnila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Statistika přiměla hygieniky jednat. Vyrazili na neohlášené návštěvy rizikových pracovišť, aby zkontrolovali dodržování skladovacích podmínek vajec, dodržování provozní a osobní hygieny, ochranu potravin před kontaminací nebo dodržování teplotního režimu jídel. Výsledky kontrol byly zatím dobré. „Laboratorní analýzy neprokázaly nález bakterií rodu Salmonella a všechny vzorky byly vyhodnoceny jako vyhovující,“ uvedla Balašová.

Výsledky kontrol však přesto nejsou uklidňující. Okres Semily navíc patří k místům, kde je nemocnost způsobená salmonelózou nejčastější. Hygienické kontroly, které se zaměřují na rizikové provozovny, totiž zdaleka nemohou pokrýt možné zdroje nákaz. Mnohá onemocnění vznikají po nevhodném skladování a nedostatečné domácítepelné úpravě potravin, které byly původně zakoupeny zcela v pořádku.

„Riziku onemocnění jsme vystaveni všichni stejně, přesto největší nemocnost bývá u malých dětí, starších lidí s jiným základním onemocněním a lidí s oslabenou imunitou,“ doplnila Zuzana Balašová.

Jak dodává, nejrizikovějšími bývají v těchto dnech venku grilovaná masa. Před konzumací pěkně vonící klobásky je proto dobré se přesvědčit, jak dlouho byla opékána. Jinak by nám svačinka mohla pěkně znepříjemnit život.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info