Salmonela hrozí. Hygienické kontroly nestačí
23.06.2008 | Denik.cz
Dáte si obložený chlebíček nebo grilované kuřecí stehýnko a máte na krku pořádný problém. Léto je totiž oblíbeným obdobím zákeřné nemoci salmonelózy.
„Nejpočetněji zastoupenou zasaženou věkovou skupinou byly děti ve věku 0 - 4 roky. Z konzumovaných potravin jsou na vině nejčastěji vejce a drůbeží maso,“ upřesnila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.
Statistika přiměla hygieniky jednat. Vyrazili na neohlášené návštěvy rizikových pracovišť, aby zkontrolovali dodržování skladovacích podmínek vajec, dodržování provozní a osobní hygieny, ochranu potravin před kontaminací nebo dodržování teplotního režimu jídel. Výsledky kontrol byly zatím dobré. „Laboratorní analýzy neprokázaly nález bakterií rodu Salmonella a všechny vzorky byly vyhodnoceny jako vyhovující,“ uvedla Balašová.
Výsledky kontrol však přesto nejsou uklidňující. Okres Semily navíc patří k místům, kde je nemocnost způsobená salmonelózou nejčastější. Hygienické kontroly, které se zaměřují na rizikové provozovny, totiž zdaleka nemohou pokrýt možné zdroje nákaz. Mnohá onemocnění vznikají po nevhodném skladování a nedostatečné domácítepelné úpravě potravin, které byly původně zakoupeny zcela v pořádku.
„Riziku onemocnění jsme vystaveni všichni stejně, přesto největší nemocnost bývá u malých dětí, starších lidí s jiným základním onemocněním a lidí s oslabenou imunitou,“ doplnila Zuzana Balašová.
Jak dodává, nejrizikovějšími bývají v těchto dnech venku grilovaná masa. Před konzumací pěkně vonící klobásky je proto dobré se přesvědčit, jak dlouho byla opékána. Jinak by nám svačinka mohla pěkně znepříjemnit život.
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)

Tweet



