Ochranná funkce ovoce
08.06.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Látky obsažené v bobulovém ovoci by mohly být účinnou ochranou proti Parkinsonově chorobě.
Jahody, borůvky, brusinky, maliny, bezinky, hrozny a rybíz obsahují ve vysokých koncentracích červené a modré barvivo, tak zvané anthokyany. Jim byly připsány zdraví prospěšné účinky. Vědečtí pracovníci, kteří působí v německém Řezně, mohou již nyní dokázat, že kromě známých ochranných mechanismů byly buňkami také převzaty další významné funkce anthokyanů.
Jak informovali v současném vydání časopisu Pharmacological Research spolupracovníci katedry psychiatrie, psychosomatiky a psychoterapie řezenské univerzity, působí barviva současně jako hemové látky se dvěma enzymy, které hrají důležitou roli při látkové výměně uvnitř mozku. Při pokusech s celkem 25 různými látkami obsaženými v uvedených bobulovitých plodech bylo nalezeno více barviv, které rozvinuly hemový účinek na monoaminooxidázy (MAO) A a B.
MAO-hemové látky patří již dlouho k osvědčeným léčivům k léčení Parkinsonovy choroby a depresí. Přestože látky obsažené v bobulovitém ovoci nedosáhly stejné síly svého účinku jako běžné léky, lze si snadno představit, že jejich konzumace ve stravě je přínosem pro zdraví lidského organismu.
MAO A a B působí v mitochondriích, energetických továrnách buněk. Hemové enzymy vedou ke zpomalení odbourávání různých neurotransmiterů, jako noradrenalinu, dopaminu a serotoninu, stejně jako některých hormonů, jako například adrenalinu. V látkové výměně uvnitř mozku se pak bezpochyby uplatňuje zvýšené množství neurotransmiterů, které jsou schopny vysílání a přenosu signálů.
V současné době je ještě neobjasněné, jaké množství ovoce denně jíst, s ohledem na v praxi měřitelnou hemovou aktivitu MAO A a B. Obzvláště bohaté na anthokyany jsou borůvky a bezinky, v nichž je z obsaženo pro mezi 600 a 1400 mg v 100 g. K ostatním dalším přírodním zdrojům s vysokým podílem anthokyanů patří hrozny, třešně a červené resp. modré zelí.
FLÜSSIGES OBST, 2009, 76, č. 5, s. 206
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)

Tweet



