V USA roste zájem o velká kuřata
07.08.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Vývoj nabídky a poptávky velikosti kuřat ve Spojených státech amerických a struktura jejich prodeje.
V posledním období sve Spojených státech amerických mění poptávka od tradičních standardních 2,9 kilogramových kuřat na kuřata o hmotnosti 3,6 kilogramů. Tato skutečnost se odráží dominovým efektem změn napříč drůbežářským průmyslem. Změnami v ustájovacích halách, distribuční síti a vývoji výrobků.
Je třeba zmínit, že kuřata narůstala na objemu po několik let, dokonce desetiletí. To vše vedlo k počátku moderní drůbežářské výroby. Při pohledu na historii trhu z hlediska živých hmotností se ukazuje, že v roce 1967 byla, podle údajů Ministerstva zemědělství Spojených států amerických, průměrná živá hmotnost kuřat na jatkách v USA 1,6 kilogramů. Do roku 1980 jejich hmotnost vzrostla na více než 1,8 kilogramů a v roce 1990 poskočila přes dva kilogramy. Odpovídající vzestup hmotnosti byl svázán s nárůstem spotřeby kuřat z 11 kilogramů ročně v roce 1960, na 33 kilogramů na osobu o 35 let později.
Ve výrobních podnicích byl proto zaznamenán s tím spjatý trend vedoucí k chovu větších ptáků. Situace z poslední doby navazuje na stav dosažený v roce 1980, kdy polovina kuřat chovaných a vyrobených ve Spojených státech amerických byla prodávána celá. Podle dostupných údajů 40 procent kuřat bylo porcováno a jen omezených 10 procent bylo dále zpracováváno. Celkově byla králem tohoto druhu průmyslu velká pečená kuřata a samozřejmě stejně tak jako krocan na Den díkůvzdání. Dnes, podle nejnovějších údajů, je jen 11 procent kuřat prodáváno celých. Téměř polovina, 43 procent jsou dělena a dokonce více, 46 procent, je ještě dále zpracováváno.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



