Zajištění nezávadnosti brokolicových výhonků ozařováním semen
04.09.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Brokolicové výhonky obsahují velké množství vitaminu C, antioxidantů, fenolů a látek s pantikancerogenními účinky. Tyto výhonky však, bohužel bývají zdrojem onemocnění z potravin.
Americký úřad FDA zkoušel účinek ozařování semen alf-alfa dávkou 8 kGy proti patogenním mikrobům. Tato dávka sice usmrtí veškeré E. coli, ale sníží následnou výtěžnost výhonků. FDA proto doporučuje snížení mikrobiální kontaminace jen o 5 log.
V časopisu J. Food Science (6/7 2009) byla publikována studie „Seed Viability and Functional Properties of Broccoli Sprouts during Germination and Postharvest Storage as Affected by Irradiation of Seeds“. Výzkumníci z Státní korejské univerzity Kyungpook zkoušeli ozařovat brokolicové výhonky různými dávkami svazku elektronů a gama záření až do 8 kGy. Přitom zjišťovali změny obsahu kyseliny askorbové, karotenoidů, chlorofylu, a celkového obsahu fenolů.
Do dávky 4 kGy se udržuje vysoká klíčivost, ale se stoupající dávkou záření se zhoršuje výtěžnost (délka výhonků). Při dávce nad 6 kGy se semena zkroutí. Naklíčená semena mají sice vyšší obsah cenných živin, ale kvalita složení výhonků se během skladování rychle snižuje nižší obsah kyseliny askorbové, karotenoidů a chlorofylu). Nebyly zjištěny zásadní rozdíly při ozařování elektronovým svazkem nebo gama zářením.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



