Spotřeba vína a lihovin v Evropě
04.11.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Spotřeba alkoholu ve Švýcarsku mírně klesla, a sice z 8,8 l v r. 2007 na 8,7 l čistého alkoholu na osobu v r. 2008. Konzumace lihovin (4 l 40% lihoviny) a piva (58 l) je stabilní, dlouhodobě se snižuje spotřeba vína (v r. 2008 snížení u vína o 0,8 l na 38,6 l, u ovocného vína o 0,1 l na 1,6 l). Celková spotřeba 100% lihu v r. 2008 byla 123 704 hl, což je meziročně o 2,8 % více, ale to je dáno zvýšení počtu obyvatel. Spotřeba 100% lihu se během posledních 10 let trvale snižuje, ale spotřeba 40% lihovin roste (o 0,4 l, hlavně dovážená whisky). Teprve od r. 1999 je domácím producentům povoleno vyrábět lihoviny ze škrobnatých surovin (obilí, brambory). Od r. 1999 se daň z lihovin zvýšila z 26 franků/l na 29, aby se harmonizovala se zahraničím, ale dovážené lihoviny tím byly zvýhodněny. Domácí produkce lihovin se od té doby snižuje, tvoří jen 15 % spotřeby (před 10 lety to bylo 50 %).. S tím souvisí i snižování produkce ovoce. Zbývající stromy (třešně, švestky a hrušky) jsou ze 40 % zpracovány na lihoviny.
V EU byl r. 2008 jeden z nejslabších, vyprodukovalo se jen 161,6 mil. l. Propad byl především ve Francii (o 4,6 mil. hl na 41,4 mil. hl). Produkce USA byla v r. 2008 27,3 mil. hl, v Itálii 26 mil. hl. Celosvětově se proti období 2001 až 2005 zvýšil o 30 % vývoz ze zámořských zemí (Austrálie, Cille, Argentina, Jižní Afrika, USA).
Spotřeba vína v Česku stabilně roste. V r. 2006 činila 1,3 mil. hl, v r, 2008 již 1,8 mil. hl. České vinice zaujímaly v r. 2008 19 200 ha. Současná produkce je 570 tis. hl, a po dozrání vinic nově vysazených před připojením k EU vzroste na 700 až 800 tis. hl. V r. 2009 očekávají čeští vinaři dobrou úrodu.
Maloobchodní prodej vína v Česku mírně roste, v gastronomii se výrazně snižuje. Trendem je růžové víno, a to ve všech formách (suché, polosladké, sladké i sekty).
Odbyt lihovin klesá. Spotřeba různých druhů podléhá módním trendům, v současnosti roste odbyt vodky a fernetu. Kromě tradičních a zavedených domácích značek se spotřebitelé orientují na levné neznačkové lihoviny.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



