Bag in box není krabičák
04.07.2011 | Euro
Moravští vinaři se snaží mezi zákazníky zbořit mýtus o nekvalitním vínu ve speciálním balení bag in box. V Česku totiž podle nich přetrvává předsudek, že se jedná o krabicové víno nevalné chuti. Kvalita vín v krabicích s vakuovaným sáčkem a kohoutkem je ale podle nich srovnatelná s vínem, které je stočeno v tradičních sedmičkách. Díky vakuovanému prostoru s kohoutkem se dovnitř nedostane vzduch a nemůže dojít k oxidaci a znehodnocení vína. Ve světě se toto balení používá už 20 let.
Bag in box balení vzniklo kvůli poptávce v gastronomii. „Velké balení je výhodnější, vyniká zejména praktičností při obsluze a také tím, že po otevření vydrží v chladu až šest týdnů. Víno je plněno bez přístupu vzduchu do vaků a také bez přístupu vzduchu je jednoduchým ventilem odpouštěno,“ popsal výhody generální ředitel Vinia Velké Pavlovice Karel Lyčka. Doplnil, že díky rostoucímu zájmu bude vinařství stáčet více odrůd, například oblíbený Cabernet Moravia a Rulandské šedé.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



