Sem s jablky! zní z moštáren
29.08.2011 | Denik.cz
Sezona moštu začíná v září na Liberecku. Kvalitní úroda zaručuje, že nápoj bude kvalitní a sladký.
Zahrádkáři, drobní pěstitelé a ovocnáři si mnou ruce. Září je pro ně nejen měsícem burčáku, jenž tu nemá tak silnou tradici, ale hlavně moštu. Vylisovaná jablečná šťáva poteče proudem, neboť úroda se letos vydařila a hlavně poslední dny dopřály jablkům tolik potřebné sluníčko.
Na lisování jablek se připravují v rodinné moštárně a palírně Stará Dáma v Křižanech. Šnek lisu se zde rozjede 6. září na dlouhé dva měsíce. „Pilně se připravujeme na září. Jablek se letos urodilo dost. I počasí na konci srpna nám přeje, takže výtěžnost bude více než dobrá. Mošt bude sladký,“ předpověděl spolumajitel moštárny Stanislav Kučera.
Pro zájemce z řad pěstitelů bude moštárna lisovat vždy v úterý, středu, pátek a sobotu. Mošt si mohou zájemci odvézt buď syrový, neboli nepasterizovaný. Musí se sice do tří dnů vypít, aby nezačal kvasit, ale zase jde o chuťově unikátní vitamínovou bombu. Kdo chce mošt skladovat pro pozdější konzumaci, vyplatí se nechat si mošt projít varem. I zde ale lidé přicházejí s několika zlepšováky: Nepasterizovaný mošt například mrazí, aby vydržel. Anebo ho nechají záměrně zkvasit a vyrábějí z něj víno. Ti odvážnější si troufnou i na kalvádos.
Výtěžnost jednoho metráku jablek je asi 60 až 70 litrů moštu. Z úrody ze zahrádky se tak lehce může stát pití pro rodinu na celou zimu. Rozdíl mezi moštem z Křižan a tím ze supermarketu je obrovský. Ten čerstvý je totiž nefiltrovaný a tudíž kalnější. Je nejen chutnější, ale nejsou v něm žádná barviva, dochucovadla, éčka a stabilizátory.
„Děláme jen to, co sami rádi pijeme a co nám chutná,“ potvrzuje Stanislav Kučera.
Další články v kategorii
- Kontroly v chovech zvířat ve Zlínském kraji ukázaly úbytek chyb (05.03.2021)
- Kozí farma v Šošůvce: Snažíme se, aby výdělek zůstával v regionu (05.03.2021)
- Veterináři u Ústí odhalili auto se 70 kg potravin bez dokladů (05.03.2021)
- Vědci popsali tzv. suchou skvrnu, kvůli které se připaluje jídlo (05.03.2021)
- Pandemie srazila spotřebu čokolády ve Švýcarsku na 40leté minimum (05.03.2021)
- Podle zprávy OSN se zbytečně vyhodí 17 procent potravin v prodeji (05.03.2021)
- Policie v Uherském Hradišti vyšetřuje podvod při prodeji hnojiv (05.03.2021)
- Souhrn událostí uplynulého dne – 4.3.2021 (05.03.2021)
- Oceánologové detailně zmapovali podmořskou horu Sur Ridge. Ukázali zranitelnost ekosystémů (04.03.2021)
- Budějovický Viscofan měl loni zisk EBITDA přes miliardu korun (04.03.2021)