Zelárny jedou naplno, o tradiční pochoutku je zájem
05.10.2011 | Denik.cz
Čilým ruchem ožily na Hané výrobny kysaného zelí, které patří k oblíbeným a hlavně zdravým pochoutkám.
Jednu z nejlepších, bez nekalé reklamy, umí v Bystročicích na Olomoucku. Tak rozhodla před pár dny odborná porota na Zahradě Čech v Litoměřicích, kde Kubíčkovo hanácké zelí z Bystročic získalo druhou cenu.
„Je to velký úspěch. Ukazuje to, že jdu dobře ve stopách tatínka,“ uvedl Jiří Kubíček, majitel rodinného podniku produkujícího Kubíčkovo hanácké zelí z Bystročic. Představuje třetí generaci producentů tradičního bystročického zelí. Firmu naplno převzal vloni poté, co jeho otec Josef Kubíček zemřel.
O poháry se utkalo dvacet významných producentů kysaného zelí. Pět postoupilo do finále. „Konkurence v oboru je obrovská. Proto nás těší, že držíme vysokou laťku a na této prestižní soutěži se umisťujeme na předních místech,“ podotkl loňský držitel nejvyššího ocenění. Nejlepší zelí ze soutěže Zelí roku 2011–2012 nabídne Zelinářské unie Čech a Moravy na podzimní etapě Flora.
Proč Holandské?
Zelárna z Bystročic si zakládá především na chuti kysaného jídla, pro které používá nejkvalitnější holandské odrůdy zelí vypěstované na Hané.
„Proč holandské? Máme vyzkoušeno, že je nejkvalitnější a hlavně nešedne, a po vykvašení je krásně žlutozlaté. Kvalita zelí samozřejmě nezáleží jen na odrůdě, ale také na pěstiteli. Na našeho z Vojnic nedáme dopustit,“ popisoval Jiří Kubíček, který sám zelí ochutnává a kontroluje, aby vše bylo, jak má být.
Receptura, podle níž Jiří Kubíček se svou maminkou pochoutku připravují, má dlouhou historii. „Je předávána z generace na generaci a úspěch s ní měl už můj dědeček,“ uvedl Jiří Kubíček. Žádné rychlené kvašení, ale přírodní proces. „Jak to dělali předci. Dobré zelí musí kvasit čtyři týdny, než je akorát,“ podotkl podnikatel.
V zelárně už jedou naplno několik týdnů. Zákazníků každým rokem přibývá. „Je méně a méně těch, kteří si krouhají sami doma. Je to pracné a nepořádku plno,“ uvedl majitel výrobny. Těm, kteří mají chuť si doma naplnit vlastní zelák, mají možnost pořídit si už nařezané zelí. „Čisté, s cibulí nebo připravené podle naší receptury,“ dodal.
Další články v kategorii
- Řečtí zemědělci se po vánoční pauze vrací k blokádám silnic a přechodů (28.12.2025)
- Česko chce flexibilitu v zemědělské politice. Může to být ale dvojsečné (27.12.2025)
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)

Tweet



