LN: Vědci v Brně vyvíjejí přístroj, jenž z vína určí jeho odrůdu
19.10.2011 | ČTK
Vědci z Brna vytvářejí přenosný přístroj, jímž bude možné rychle získat rozbor vína a určit i jeho skutečnou odrůdu. Nástroj má urychlit analýzy, které jsou dnes zdlouhavé a drahé. Bioelektronický jazyk vyvíjejí odborníci v biochemickém ústavu brněnské přírodovědecké fakulty. Mohl by se stát postrachem nepoctivých vinařů, píšou dnešní Lidové noviny. Podle listu má například Státní zemědělská a potravinářská inspekce analyzátor k dispozici, ale funguje na principu magnetické rezonance. Zabírá celou místnost, stál 46 milionů korun a analýzy jsou zdlouhavé a drahé.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



