Světový den výživy si odborníci na Ministerstvu zemědělství
26.10.2011 | MZe ČR
U příležitosti Světového dne výživy, který si Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) každoročně připomíná dne 16. října, se pod záštitou náměstka ministra pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU Juraje Chmiela, konal seminář k otázkám výživy v ČR i v rozvojovém světě. Odbor zahraničně obchodní spolupráce spolu s Výzkumným ústavem potravinářským Praha a Společností pro výživu navázali na každoroční tradici, jelikož pořádají tyto semináře už od roku 2004.
V průběhu semináře, organizovaného 19. října na Ministerstvu zemědělství, zazněly zajímavé prezentace k otázkám výživy v rozvojovém světě, např. o zabezpečení potravin v poválečných letech až do současnosti nebo o zkušenostech nevládní organizace Člověk v tísni s výživovými problémy v Etiopii. Další přednášky se orientovaly na výživu a strukturu potravinového zabezpečení spotřebitelů v České republice. Zajímavostí byla poslední přednáška o dětské obezitě.
Ve stejných dnech zorganizovala připomínku Světového dne výživy i Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v Římě, která měla jiné zaměření, a to na kolísající ceny potravin, které jsou jednou z příčin zvýšení hladu ve světě. Mottem akce bylo téma „Ceny potravin – z krize ke stabilitě“. Se zajímavou myšlenkou vystoupila zástupkyně Světového potravinového programu (WFP), která ženy a jejich úlohu v zabezpečení výživy označila za „tajnou zbraň proti hladu“. Akce v Římě se zúčastnil i náměstek Chmiel, který upozornil, že zemědělství v první řadě slouží k produkci potravin a že vše ostatní, včetně cíleně pěstovaných obnovitelných zdrojů energie, je až sekundární.
Proč právě 16. říjen je Světovým dnem výživy? Toho dne v roce 1945 bylo založeno FAO usilující o soustavný a trvalý rozvoj zemědělství, které je jedním ze základů dobře prosperujícího světa. Jako připomínka této události, se od roku 1981 v tento den slaví Světový den výživy. Je tradičně důležitý pro zviditelnění a připomenutí problému hladu a výživy ve světě a měl by také motivovat k novým impulsům a přístupům, výměně informací a novým kontaktům mezi odborníky, ale i povědomosti mezi laickou veřejností.
Radek Ležatka
ředitel Odboru komunikace MZe
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



